Hlavní obsah

Američané chtějí privatizovat Mezinárodní vesmírnou stanici, píše Washington Post

Novinky, bož

Americká vláda chce privatizovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), která obíhá kolem Země. Uvedl to deník Washington Post, podle kterého chce Trumpova administrativa po roce 2024 ukončit přímé vládní financování vesmírné stanice.

Foto: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Článek

Bílý dům však nehodlá celý projekt ukončit a v tuto chvíli pracuje na plánu, podle nějž by financování a provoz stanice předal soukromému sektoru, uvedl Washington Post.

„Rozhodnutí ukončit přímé veřejné financování ISS v roce 2025 neznamená, že tou dobou už nebude na oběžné dráze – je možné, že by soukromý sektor mohl obsluhovat jisté části nebo funkce ISS v rámci budoucí komerční platformy,“ stojí ve vládním dokumentu, který deník získal.

„NASA bude v následujících sedmi letech nadále rozšiřovat mezinárodní a komerční partnerství, aby zajistila pokračování přístupu lidstva na nízkou oběžnou dráhu Země a jeho přítomnosti na ní,“ uzavřel vládní dokument.

Vláda v dokumentu zatím nespecifikovala, které soukromé firmy by se mohly zúčastnit partnerství s NASA, případně převzít projekt vesmírné stanice.

Reklama

Výběr článků

Načítám