Hlavní obsah

Alibaba ztrácí na ceně

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota akcií čínského IT gigantu Alibaby včera poklesla o devět procent. Pádu nezabránil ani firemní program zpětného odkupu akcií za 10 miliard dolarů (217 mld. Kč). Důvodem je pokračující tažení čínských úřadů proti dceřiné finančně technologické skupině Ant Group.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo čínského internetového obchodu Alibaba

Článek

Hodnota Alibaby za poslední dvě obchodní seance poklesla už o 116 miliard dolarů (2,5 bilionu Kč), upozornila agentura Reuters.

Ant Group se přitom počátkem listopadu chystala vstoupit na burzy a očekávala se rekordní primární veřejná nabídka ve výši až 37 miliard dolarů (803 mld. Kč).

Burzy v Šanghaji a Honkongu ji odvolaly na poslední chvíli na popud čínských regulátorů, kteří nutí Ant Group ke strukturálním změnám. Úřady tvrdí, že jde o ochranu trhu a soutěže. Své tažení ale spustily poté, co zakladatel Alibaby Jack Ma regulační systém v Číně zkritizoval.

Rekord na burze zhatily čínské úřady

Ekonomika

Viceguvernér ústřední Čínské lidové banky Pchan Kung-šeng v neděli vyzval, aby Ant Group zřídila novou společnost zajišťující kontrolu kapitálu a součinnost s regulačními úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám