Hlavní obsah

Rekord na burze zhatily čínské úřady

Právo, Martin Procházka

Nová rekordní primární veřejná nabídka akcií na světě se nekoná. Burzy v Šanghaji a Hongkongu ji na poslední chvíli nečekaně zrušily na popud čínských regulačních úřadů.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínská Alibaba odložila vstup na hongkongskou burzu.

Článek

Očekávalo se přitom, že primární nabídka přinese čínské finančně technologické společnosti Ant Group až 37 miliard dolarů (845 mld. Kč). Prodej se měl spustit ve čtvrtek, jenomže z něj za minutu dvanáct sešlo.

„Z obchodu století se stal šok století,“ prohlásil šéf hongkongské investiční společnosti GEO Securities Francis Lun.

Do pěti let chce mít Čína 20 procent prodaných aut na alternativní pohon

AutoMoto

Ant Group založil nejbohatší Číňan Jack Ma, jehož majetek je odhadován až na 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč). Skupina je divizí internetového prodejního giganta Alibaby.

Chystaná primární nabídka měla být historicky největším vstupem na burzu, výrazně by překonala dosavadní rekord 29,4 miliardy dolarů, který od loňského prosince drží saúdskoarabská ropná společnost Saudi Aramco.

Pražská burza je nejslabší od konce dubna

Ekonomika

Nic takového se ale ani ve čtvrtek, ani v nejbližší době nestane. Firma oznámila, že důvodem rozhodnutí burz jsou některé změny v regulaci. I podle zdrojů agentury Reuters předcházelo rozhodnutí zrušit primární nabídku akcií pondělní setkání Jacka My a dalších vysokých manažerů s představiteli čínských regulačních úřadů. A ti měli miliardářovi a jeho pobočníkům sdělit, že se lukrativní online půjčky, které Ant Group provozuje, stanou předmětem podrobného přezkoumání.

Kritika nepomohla

Analytici v Číně považují krok úřadů za ránu pro Jacka Mu, který chtěl, aby byla Ant Group, která provozuje hlavní online platební systém v Číně Alipay, brána jako technologická společnost, a nikoli jako finanční instituce podléhající přísné regulaci.

„Komunistická strana ukázala magnátovi, kdo je tady pán. I kdyby byl Jack Ma nejbohatším člověkem na světě, nic to neznamená,“ konstatoval Francis Lun.

Jackovi Movi, zdá se, nepomohlo, že na schůzce před měsícem, jíž se účastnili i regulátoři, prohlásil, že finanční a regulační systém dusí inovace a musí se změnit, aby podpořil růst. Veřejnou kritikou Ant Group vmanévroval pod drobnohled regulátorů, napsal Reuters.

Čínských dolarových miliardářů je o 257 více než před rokem, nejbohatší je zakladatel Alibaby

Ekonomika

Akcie mateřské Alibaby, která v Ant Group vlastní zhruba třetinový podíl, po zprávě o stažení z nabídky oslabily na burze v New Yorku o více

než osm procent, na burze v Hongkongu ztrácely včera 9,6 procenta. Firma tak ztratila za jediný den na tržní hodnotě asi 76 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč), tedy dvojnásobek toho, co měl přinést vstup Ant Group na burzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám