Hlavní obsah

Akcie ve světě se letos zhodnotily o více než 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy jako celek za sebou mají velmi úspěšný rok, souhrnná hodnota akcií na světových trzích se v letošním roce zvýšila o více než 20 procent a blíží se částce 90 bilionů dolarů (2,1 biliardy korun). K růstu přispěla zejména uvolněná měnová politika centrálních bank, ale také vývoj na politické scéně v klíčových zemích.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Článek

Spojené státy se o růst akciových trhů ve světě zasloužily zdaleka nejvíce. Dow Jonesův index, v němž je zastoupeno 30 podniků považovaných za páteř americké ekonomiky, si letos připsal více než 21 procent.

Širší index S 500 vzrostl asi o 27 procent, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, od začátku roku zpevnil asi o 32 procent.

Saudi Aramco je novou nejhodnotnější firmou světa

Ekonomika

Akciové trhy v USA se na celkovém objemu obchodů s akciemi ve světě podílejí z více než 50 procent.

Značnou měrou se na růstu hodnoty světových akcií podílejí technologické firmy, zvláště ty ze Spojených států. Například akcie firmy Apple zpevnily zhruba o 80 procent, zatímco akcie společnosti Facebook v letošním roce přidaly více než 50 procent.

Úspěch Alibaby. Akcie po debutu v Hongkongu posílily o sedm procent

Ekonomika

Na začátku roku byla hodnota akcií ve světě pod 70 biliony dolarů, už ke konci roku se ale dostala přes hranici 85 bilionů USD a dál se zvyšovala. Za celý rok tak nárůst přesáhl 17 bilionů dolarů, uvedl analytik německého finančního ústavu Deutsche Bank Torsten Slok.

V Evropě pak index DAX, který sleduje obchodování na akciové burze ve Frankfurtu nad Mohanem, od začátku roku zpevnil asi o 23 procent.

Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 má k dobru asi 12 procent, zatímco index pařížské burzy CAC 40 vzrostl přibližně o 27 procent. Index pražské burzy PX přidal od začátku roku zhruba 13 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám