Hlavní obsah

Akcie ČEZ za více než 190 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie i v novém týdnu pokračují v raketovém růstu. Přední tituly zaznamenaly nové rekordy. Velký zájem domácích i zahraničních investorů vytáhl vzhůru kursy především akcií ČEZ, Komerční banky a Philip Morris. Objem obchodů s akciemi ve SPAD převýšil dvě miliardy korun, burzovní indexy dosáhly nových dlouhodobých maxim.

Foto: Dana Ehlová

Velkoformátové kresby znázorňující region na severním břehu Balatonu.

Článek

ČEZ překonal hranici 190 Kč a posílil o 5,15 procenta na 192,47 Kč. Komerční banka se obchodovala již kolem 3100 Kč a nakonec uzavřela na 3089 Kč s přírůstkem 3,38 procenta. Philip Morris zdolal hranici snů - 20 tisíc korun, celkově posílil o 3,41 procenta na 20 300 Kč.

Podle Patrika Komárka z makléřské firmy Cyrrus není zatím zřejmé, co za tímto úžasným výkonem je. "Je to vstup Česka do EU, blížící se valné hromady a s nimi možnost výplaty velkých dividend nebo ještě něco jiného?" ptá se Komárek.

Hlavní index pražské burzy PX 50 vzrostl na nový téměř desetiletý rekord 811,1 bodu s přírůstek 2,41 procenta a index PX-D posílil o 2,29 procenta na 2021,3 bodu.

Skromnost v Evropě

Akcie na evropských burzách v pondělí posilovaly jen skromně. Nejvíce zpevnily automobilky a banky. Pozornost, kterou na ženevském autosalónu upoutaly Volkswagen a Peugeot, se podařilo převést do jejich zisků na burzách, které činily více než jedno procento.

Spekulace o převzetí Deutsche Bank americkou JP Morgan v německém časopisu Spiegel prospěla celému sektoru, ale sama Deutsche Bank pokračovala v mírném oslabení. Akcie švýcarské UBS posílily o 0,4 procenta po vyhlášení plánu na částečný odkup cenných papírů.

Dařilo se také výrobcům elektroniky. Francouzský gigant Thompson zpevnil o 0,6 procenta po dosažení dohody o licencích na DVD v Číně. Nizozemský Philips posílil o 0,4 procenta po zprávě, že jeho společný korejský podnik LG Philips na polovodičové obrazovky vydá primární emisi akcií.

Americké burzy v pondělí otevřely růstem. Investoři probírali zisky a výhledy jednotlivých předních firem. Pozornost médií se soustřeďovala na společnost Living Omnimedia Marthy Stewartové, jejíž zakladatelka byla uznána vinou z několika trestných činů v souvislosti s jejími investicemi a hrozí jí několikaleté tresty odnětí svobody. Akcie firmy v úvodu seancí klesly o 12 procent, někteří experti pochybují o další budoucnosti impéria, které Stewartová vybudovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám