Hlavní obsah

Akcie ČEZ spěchají ke 400 Kč

– PRAHA
Právo, Bedřich Choděra

Závěr týdne patříl na pražské burze cenným papírům ČEZ, Českého Telecomu a Komerční banky. Tyto emise zaznamenaly největší objemy obchodů, největší změna kursu ale patřila Unipetrolu, který zpevnil o 4,19 procenta na 125,85 Kč. Ten nakupovali především domácí investoři, o ostatní tituly byl velký zájem i odjinud.

Foto: Petr Hejna

Z koncertu v Trojici (Veronika Husinecká a zpěvačka Petra Kamenická)

Článek

 "Na burzu dorazily peníze ze zhraničí," komentovala situaci vedoucí k novým rekordním úrovním burzy Patria Finance. Předpovědi analytiků a obchodníků, že akcie ČEZ co nejdříve dosáhnou úrovně 400 Kč, se zřejmě rychle vyplní. Růst titulu podpořilo také nové hodnocení expertů švýcarské finanční skupiny UBS. Ti zvýšili cílovou cenu akcií ČEZ na 430 Kč z dosavadních 399 Kč. UBS nadále doporučuje nákup těchto akcií. "Očekáváme, že tržby budou nadále náležitě podporovány vysokými cenami elektrické energie a silnou poptávkou po elektřině v České republice," uvedla UBS ve zprávě. ČEZ v pátek posílil o 2,60 procenta na 387 Kč.

Český Telcom zpevnil o 1,95 procenta na 403,20 Kč. PPF, který se o státní podíl uchází v konsorciu s J, si stěžuje, že vláda v průběhu soutěže změnila její podmínky. Konsorcium si proto musí pro podání závazné nabídky najít jako partnera velkou telekomunikační firmu. Na to má čas jen do 29. března. Komerční banka posílila o 2,53 procenta na 3603 Kč. Index PX 50 vzrostl o 1,57 procenta na 1135,6 bodu, další z řady jeho rekordních úrovní.

Radiokomunikace na burze naposledy

Makléřská firma BH Securities v pátek překvapila radou neprodávat akcie Českých radiokomunikací (Čra), které se v závěru týdne naposledy obchodovaly na akciových trzích. Domnívá se totiž, že Radiokomunikace nabízejí šanci k získání dividend. U Čra čeká makléř Bohumil Pavlica zlepšené hospodaření, zejména díky dceřinému mobilnímu operátorovi T-Mobile, u něhož předpokládal růst loňského čistého zisku na pět miliard korun.

 "Tři miliardy korun má v krátkodobých cenných papírech, které společnost nepotřebuje na svůj provoz, a mohou tak být bezodkladně vyplaceny na dividendách," upozornil. Obchodníci s cennými papíry ale většinou České radiokomunikace nedoporučují vlastnit, protože možnost případného pozdějšího prodeje je po zrušení veřejné obchodovatelnosti velmi omezená.

Evropské akcie v pátek zpevnily. Index londýnské burzy FTSE se zabydlel nad úrovní 5000 bodů po růstu kusů akcií důlních, ocelářských a ropných firem. Investoři se domnívají, že jejich šance podpoří odbyt především na stále rostoucím čínském trhu. Oslabily ale těžební firmy s aktivitami v Rusku po rozhodnutí moskevské vlády, že podíl zahraničních firem na těžbě a zpracování strategických surovin a kovů a na výrobě energie musí zůstat minoritní.

Reklama

Související témata:

Související články

Orco vystoupala nad 1300 Kč

České akcie ve středu oslabily výběrem zisků po předchozích rekordech, nedařilo se například bankovním titulům. Výjimkou ve SPAD byl jen nováček Orco. Nejvíce...

Akcie KB zmenšily ztráty

Akcie na pražské burze ve čtvrtek obrátily směr a zpevnily. Nejvíce k tomu přispěly cenné papíry Komerční banky, které snažily smazat část ztrát z předchozího...

Sestupu vzdoroval jen ČEZ

České akcie v závěru týdne dlouho spíše stagnovaly, páteční odpoledne se však nakonec rozhodly pro sestup. Investoři vybíraly zisky z rekordních úrovní...

Výběr článků

Načítám