Hlavní obsah

Akcie Alstomu ztratily za týden čtvrtinu ceny

Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVĚT

V uplynulém týdnu se akcie francouzské strojírenské skupiny Alstom propadly o 25 procent navzdory snaze francouzské vlády zachránit těžce zadluženou firmu. V pátek se však podařilo další pokles přece jen zastavit.

Foto: Art for Life

82 % Čechů se nebojí pohlavních nemocí a především nemoci HIV.

Článek

Podle listu Financial Times Deutschland německý ministr financí Hans Eichel odmítl žádost o podporu záměru jeho francouzského protějšku Francise Mera, který předpokládal na tyto účely vynaložit 2,8 miliardy eur ve spolupráci s velkými západoevropskými bankami. I když není jisté, zda by Eichel opravdu bránil pomoci Alstomu, bylo by velmi obtížné získat souhlas k takové akci od Evropské unie.

Zdroje z Berlína uvádějí, že například německý Siemens, přímý konkurent Alstomu, také musí čelit obtížnému období, a to bez vládní podpory. Akcie Alstomu, který je do značné míry vnímán jako symbol úspěchů francouzského průmyslu například pro stavbu rychlých vlaků TGV, ztratily za posledních 12 měsíců na pařížské burze již 75 procent své ceny.

Další odklad auditu loňských výsledků až na konec září nizozemského maloobchodního řetězce Ahlod, podnikajícího i v ČR, vedl k oslabení jeho akcií o 2,6 procenta. Ahold se potýká s důsledky účetních nedostatků v zámořských pobočkách, které hrubě zkreslily jeho výsledky hospodaření za minulá období.

Dařilo se ropným společnostem

V pátečním obchodování se na evropských burzách nejvíce dařilo ropným firmám, které zpevnily po mírném růstu ceny ropy Brent, výrobcům telekomunikační techniky, a také leteckým přepravcům, kteří se poněkud zotavují ze ztrát v předchozím období.

Air France ohlásila růst počtu cestujících i vyšší využití kapacity zejména v letech na asijském kontinentu, kde se již překonaly důsledky plicní nákazy SARS.

Pražská burza v pátek zpevnila po čtyřech dnech poklesu. Index PX 50 vzrostl o 0,73 procenta na 565,5 bodu. Nejvíce posílily akcie ČEZ (o 1,72 procenta na 121,49 Kč) a Komerční banky (o 1,30 procenta na 2108 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám