Hlavní obsah

Air France může do Moskvy, vyklizení běloruského nebe nic nebrání

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Rusko schválilo letecké společnosti Air France nový letový plán na trase mezi Paříží a Moskvou, při němž se francouzský dopravce vyhne běloruskému vzdušnému prostoru. Mluvčí společnosti to sdělil agentuře Reuters.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Airbus společnosti Air France

Článek

Podle mluvčího platí povolení zatím pro tento víkend.

„Máme schválení pro tento víkend a zelenou pro naše lety po tomto víkendu od ruských úřadů očekáváme,” řekl mluvčí Air France.

Z dat serveru monitorující leteckou dopravu Flightradar24 vyplývá, že se sobotní ranní let Air France AF1154 do Moskvy vyhnul běloruskému nebi a k Moskvě zamířil přes Lotyšsko.

Foto: repro Flightradar24.com

Ranní let AF1154 z Paříže do Moskvy

Je to tak první let francouzské letecké společnosti mířící do Moskvy po několika dnech.

Později sdělil agentuře TASS zdroj z Lufthansy, že také německá společnost získala povolení pro alternativní trasy pro své lety do Moskvy a Petrohradu. Podle agentury Reuters platí povolení pro blízkou budoucnost.

TASS rovněž informoval o ruském povolení pro sobotní zpáteční let z Vídně do Moskvy společnosti Austrian Airlines, která se rovněž v posledních dnech vyhýbá běloruskému území. Zdroj z rakouských aerolinek podotkl, že povolení se uděluje na denní bázi a společnost zatím nezískala schválení dalších letů. Domnívá se však, že se tak stane.

Běloruské aerolinky zrušily lety do Paříže a Londýna

Evropa

Air France zrušila linky z Paříže do ruské metropole ve středu, čtvrtek i pátek, jelikož nedostaly z Ruska povolení k nové trase letu, při které by se vyhnuly přeletu nad Běloruskem. Problémy se změnou trasy letu do Moskvy hlásily tento týden rovněž rakouské Austrian Airlines.

Litva už od úterý zakázala letadlům, která budou přistávat na jejích letištích nebo z nich vzlétat, využívat běloruský vzdušný prostor. Vyhýbat se běloruskému vzdušnému prostoru aerolinkám doporučila také Evropská unie (EU) prostřednictvím své Agentury pro bezpečnost v letectví (EASA).

Rusové odmítli přijmout dopravní letadlo, které se chtělo vyhnout Bělorusku

Evropa

Jde o reakci na vynucený odklon letu letu Ryanairu z řeckých Athén do litevského Vilniusu došlo minulou neděli. Ryanair odsoudil zadržení svého letadla jako „letecké pirátství”.

Letu zbývalo několik minut k překročení hranic mezi Běloruskem a Litvou. Po vynuceném přistání v Minsku byli zadrženi opoziční blogger Raman Pratasevič a jeho přítelkyně. Ta má přitom ruské občanství, ale konzul její země se s ní odmítl sejít a Moskva od ní dala ruce pryč.

Reklama

Související články

Litva zakázala létat přes Bělorusko

Litva od úterý zakáže letadlům, která budou přistávat na jejích letištích nebo z nich vzlétat, využívat běloruský vzdušný prostor. Uvedla to agentura AFP.

Výběr článků

Načítám