Hlavní obsah

Aeroflot jde do tendru o ČSA, partnera bude teprve hledat

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ruský letecký dopravce Aeroflot podal přihlášku do tendru na koupi českého dopravce ČSA. Aeroflot se hlásí sám i přesto, že podle pravidel potřebuje firma se sídlem mimo EU na koupi 91,5procentního balíku akcií mít partnera z unie. Aeroflotu se ale takovou firmu zatím nepodařilo najít. Termín přihlášek vypršel v pondělí v poledne. Aeroflot se přihlásil a partnera bude dál hledat.

Článek

Kromě ruského dopravce mají o ČSA zájem i Travel Service společně s firmou Unimex, Odien group a skupina Air France-KLM. Potvrdilo to ministerstvo financí.

Aeroflot deklaruje zájem o ČSA už několik měsíců. Pokoušel se spojit s investičními firmami PPF, Penta a J, s žádnou se ale nedokázal dohodnout.

"ČSA jsou největší a nejstabilnější letecká společnost ve střední Evropě. Ze spojení obě společnosti jen získají, začaly spolupracovat dávno předtím, než se světové aerolinky začaly sdružovat," připomněl ředitel Aeroflotu Valerij Okulov. Obě aerolinky jsou členy aliance SkyTeam. V Aeroflotu vlastní většinu ruský stát, dalších zhruba 30 procent patří miliardáři Alexandru Lebeděvovi.

Pokud ministerstvo financí v pondělí odpoledne seznam uchazečů potvrdí, získají přístup k informacím o finanční situaci ČSA a podle toho se budou moci dál rozhodovat. Taktéž Česko dostane informace o finanční a bezpečnostní situaci uchazečů.

Kolik stát za ČSA utrží, se nedá říci. Analytici se v odhadech velmi liší, čísla se pohybují od 8,8 až po 17,6 miliardy korun. Není znám ani dluh společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám