Hlavní obsah

Aero dodá Boeingu díly pro stíhací letouny F-18

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Aero Vodochody zvítězilo ve výběrovém řízení americké firmy Boeing na dodávky dalších 210 kanónových dveří a náhradních dílů pro nadzvukový vojenský letoun F-18EF. Podle marketingového ředitele programu kooperací Jana Dvořáka je zakázka v hodnotě miliónů dolarů. Boeing dveře odebere v letech 2006 až 2010.

Článek

"Celkový finanční objem této zakázky programu kooperací se pohybuje v miliónech dolarů," sdělil marketingový ředitel programu Jan Dvořák. Doplnil  že co do objemu je zakázka menší, ale může být velmi významná pro reference a případné další zakázky.

Aero mělo podobný kontrakt na kanónové dveře od Boeingu v roce 2001, kdy tento americký gigant ovládal vodochodskou zbrojovku. O úspěchu v nynějším tendru rozhodla podle Dvořáka skutečnost, že ani jediná dodávka kanónových dveří se nezpozdila, i jejich vysoká kvalita.

Další kontrakt měl problémy

Velké problémy provázely naopak kontrakt, který manažeři Boeingu dojednali pro Aero v roce 2000 s americkou společností Sikorski Aircraft Corporation (SAC) na vrtulníky S-76Cplus. Do konce loňského roku bylo ve Vodochodech vyrobeno celkem 71 vrtulníků, a celková ztráta z této produkce přesáhla podle některých zdrojů 1,5 miliardy korun.

Po loňském odchodu Boeingu z Aera, který si vynutila česká vláda, se situace přece jen zlepšuje. Se Sikorskim byla uzavřena nová smlouva, která kromě vylepšení ceny zvýšila pro letošek objednávky na dvaatřicet vrtulníků.

Aero má také podepsány menší kooperační smlouvy s britským BAE Systems, jemuž dodává podsestavy náběžné hrany letounu B767, a s firmou Vought Aicraft (díly pro letadla B747). Kooperace dává práci čtyřem stovkám zaměstnanců a na celkových tržbách Aera se podílí více než čtyřiceti procenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Aero Vodochody dostalo rok na záchranu

Aero Vodochody musí do roku projít restrukturalizací, jinak stát přestane platit jeho dluhy. Zbrojovce tím pohrozil ministr průmysl Milan Urban. Plán na přerod...

Výběr článků

Načítám