Hlavní obsah

Rumuni a Bulhaři nebudou moci bez omezení pracovat v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LODNDÝN

Rumuni ani Bulhaři nebudou moci po svém vstupu do Evropské unie v lednu 2007 bez omezení pracovat ve Velké Británii. Země to oznámila v úterý. Británie byla jednou z mála zemí, která otevřela bez omezení pracovní trh nováčkům EU, kteří do unie vstoupili v roce 2004.

Článek

Britské ministerstvo vnitra oznámilo, že bude své rozhodnutí pravidelně každý rok přezkoumávat a možná povolí přístup kvalifikovaným pracovníkům v oborech, kde zemi  zaměstnanci chybí. Prozatím povolí vstup 20 000 nekvalifikovaných Bulharů a Rumunů do potravinářského průmyslu a do zemědělství. Jiní budou muset prokázat, že nezabírají místo domácím zaměstnancům.

Britské rozhodnutí neomezuje volný pohyb osob, ani nemění nynější situaci, podle níž mohou i Bulhaři a Rumuni svobodně zakládat v Británii firmy a živnosti. Kritici vládního rozhodnutí proto tvrdí, že ve skutečnosti nic neomezuje, protože kdo bude chtít, bude moci pracovat. Kromě toho podle kritiků opatření jen povede občany nejnovějších států unie, aby pracovali v Británii načerno.

Podle statistik nakonec v Británii pracuje 600 000 lidí ze středoevropských zemí, především z Polska, což je podstatně více, než se očekávalo. Vláda původně odhadovala, že do země přijde 15 000 pracovníků z nových členských zemí ročně.

Bulharská ministryně Megleva Kunevová pro BBC nedávno uvedla, že se do Velké Británie chystá pracovat 36 000 Bulharů. Česko naopak svůj trh pro Bulhary i Rumuny zřejmě otevře. [celá zpráva] ČR dokonce vzdělané a kvalifikované pracovníky z Bulharska na svůj pracovní trh láká. [celá zpráva]

Noví pracovníci přispívají k růstu ekonomiky

Statistiky ovšem už nesledují, kolik zahraničních pracovníků už z Británie odešlo, protože zaměstnanci se sice musejí registrovat, když poprvé získají v Británii práci, ale nemusejí úřadům sdělit, že se vracejí nebo odcházejí pracovat jinam.

Právě větší příliv pracovníků, než Velká Británie odhadovala, je zřejmě důvodem pro omezený přístup Rumunů a Bulharů na britský pracovní trh. Ve Velké Británii se ozývají hlasy, že příliv nových pracovníků klade příliš velký tlak na veřejné služby, hlavně na školství a zdravotnictví. Dále že vede ke stagnaci, či snížení mezd britských zaměstnanců a k vytlačování místních zaměstnanců lidmi z východní Evropy.

Jak jsou na tom Češi ve starých zemích EU

Bez omezení: Velká Británie, Irsko, Španělsko, Portugalsko, Řecko, Finsko, Itálie, Švédsko

Částečná omezení: Nizozemsko, Belgie, Dánsko, Francie

Volný trh práce zatím neumožňují: Rakousko, Německo a Lucembursko

Nezávislý institut Ernst & Young Item Club v Británii přitom nedávno zveřejnil studii, že příliv nových pracovníků z nových členských zemí EU zvyšuje růst britské ekonomiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám