Článek
Podle jejího prezidenta Jana Veleby tento vývoj může do budoucna vést ke zdražování potravin. Někteří odborníci to považují za nesmysl, v globalizovaném světě je podle nich výhodné, aby byla ekonomika zaměřena na aktivity, pro které jsou v daném státě nejlepší podmínky.
Podle Veleby farmáři omezují produkci komodit, které pro ně nejsou ekonomicky zajímavé kvůli nízkým výkupním cenám. Tento trend zesílil po vstupu do EU, kdy se otevřely hranice levným dovozům. ČR tak podle statistik například během posledních jednoho až dvou let ztratila soběstačnost ve vepřovém mase a vejcích. Letos poprvé domácí úroda nepokryje spotřebu brambor.
"Pokud tento vývoj bude pokračovat, můžeme se dostat do situace, že domácí konkurence v řadě komodit nebude pro dovozce dost silná, a některé potraviny začnou zdražovat," soudí Veleba. Na snižování soběstačnosti ČR podle něj nese vinu mimo jiné agrární politika českých vlád, které nedostatečně hájí zájmy zemědělství.
Analytici tvrdí, že zdražování nehrozí
Analytik Patria Finance David Marek ale oponuje, že v globalizované ekonomice musí každý stát využívat svých komparativních výhod a klimatické a půdní podmínky nepředurčují Česko k velké agrární produkci. "Daleko více budeme prosperovat, když se budeme věnovat jiným činnostem," prohlásil. Že by nesoběstačnost vedla ke zdražování, je podle něj nesmysl. Pokud by rostly ceny zemědělských produktů ve světě, tak i čeští zemědělci je raději za tyto vyšší ceny vyvezou, dodal.
Také podle ministerstva zemědělství na jednotném trhu EU ztrácí smysl, aby každá členská země usilovala o vlastní potravinovou soběstačnost. "Vstupem ČR do EU se nám otevřel společný trh, což přináší výhody i nevýhody. Pokud v jiných zemích vyrábějí některou komoditu levněji, jsme vystaveni tlakům dovozu takového zboží," uvedl úřad s tím, že z jeho pohledu ale nenastal u žádné z komodit nějaký dramatický vývoj.