Hlavní obsah

Vítkovice mají první část technologie alternativního pohonu aut

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Zhruba čtvrt miliardy korun investovala společnost Vítkovice Cylinders, jedna z největších výrobních dcer skupiny Vítkovice Holding, do první etapy výstavby ojedinělého zařízení na výrobu ocelových láhví a nádob pro pohon aut zemním plynem, metanem a vodíkem. Do celé technologie, která nemá ve světě obdoby, firma investuje miliardu korun.

Článek

Novinářům to ve čtvrtek řekl generální ředitel Vítkovic Jan Světlík s tím, že první fáze výstavby byla ukončena v minulých dnech. Projekt je natolik unikátní, že prostřednictvím agentury CzechInvest a ministerstva průmyslu a obchodu získal největší investiční pobídku určenou v Moravskoslezském kraji tuzemskému příjemci.

"Investiční pobídka nám byla schválena minulý týden," informoval Světlík. "Ve formě slevy na daních z příjmů a hmotné podpory při tvorbě nových pracovních míst můžeme čerpat až půl miliardy korun," vysvětlil generální ředitel společnosti Vítkovice Cylinders Jaromír Šiler. Do roku 2008 díky investici vznikne ve firmě Vítkovice Cylinders, která nyní zaměstnává 270 lidí, kolem 130 nových pracovních míst, řekl Světlík s tím, že naprostou většinu z nich firma obsadí novými zaměstnanci.

Během první etapy investice firma zlikvidovala starou zástavbu v tzv. Dolní oblasti Vítkovic a vybudovala speciální konstrukci rozsáhlé haly, která se stala základem nové, unikátní linky. Ta by měla už příští rok vyrobit ocelové láhve v hodnotě kolem 100 miliónů korun, z nichž přes 90 procent firma vyveze.

Společnosti se daří

Do roku 2009 budou mít Vítkovice Cylinders kompletní technologii k výrobě speciálních nádob pro čerpací stanice zemního plynu a jeho směsí. V roce 2010 pak podle tiskové mluvčí Vítkovic Evy Kijonkové bude podnik připraven vyrábět nádoby pro vodíkový program světových automobilek. Na výzkumu a vývoji jedinečných výrobních zařízení pracovaly Vítkovice Cylinders zhruba 13 let. Výroba rozhodujícího zařízení, lisů pro protlačování speciálních ocelových láhví, jehož hodnota by měla být dalších 250 miliónů korun, se už rozběhla v sesterské firmě Vítkovice Heavy Machinery.

Společnost Vítkovice Cylinders za tři čtvrtiny letošního roku zvýšila tržby o 15,5 procenta na zhruba 1,2 mld. korun. Výrazně se na tom podílelo právě posílení pozice na trhu ocelových láhví. Firma je trvale zisková.

Reklama

Související témata:

Související články

Evraz dokončil převzetí Vítkovice Steel

Ruská ocelářská a těžební společnost Evraz koupila od státní společnosti Osinek celých 99 procent akcií společnosti Vítkovice Steel. Zaplatila za ně 7,05...

Výběr článků

Načítám