Hlavní obsah

Ostrava podepíše smlouvu na výstavbu nového centra

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nizozemská společnost Multi Development ve čtvrtek podepíše s městem Ostrava smlouvu na koupi pozemků v 30hektarové bývalé koksovně Karolina. Multi Development tam postaví nové centrum třetího největšího města v zemi.

Článek

K podpisu smlouvy zmocnilo středeční zastupitelstvo primátora Aleše Zedníka (ČSSD) a dalo tak zelenou k zahájení asi patnáctimiliardová investice v centru Ostravy a realizaci jednoho z největších developerských projektů v republice.

"Podpis smlouvy je pro mě završením asi 3,5leté usilovné práce. Je to okamžik, který ovlivní tvář Ostravy velmi významným způsobem. Můžu odejít s tím, že jsem pro to udělal nejvíc, co jsem mohl," řekl ve středu primátor, který se v komunálních volbách již nebude o přízeň voličů v Ostravě ucházet.

Karolina je více než sedmkrát větší než Václavské náměstí. Multi kupuje přibližně 14,4 hektaru, tedy jen pozemky, na kterých budou stát domy. Ostatní plochu, na níž vyrostou náměstí, komunikace a zeleň, bude financovat také, ale pak je převede městu.

Pozemky získá společnost za 188,75 miliónu korun, tedy přibližně za 1310 korun za metr čtvereční, jak bylo uvedeno v pravidlech developerské soutěže, kterou letos na konci června vyhrál právě Multi Development. Podle odhadce je ale reálná cena pozemků za metr čtvereční zhruba o 300 korun vyšší.

Čeká se na vyjádření EU

Město proto čeká na vyjádření Evropské komise, která by měla do jednoho roku od podpisu smlouvy sdělit, zda nižší cenu nepovažuje za veřejnou podporu. Pokud ano, pak bude muset Multi doplatit městu Ostrava ještě asi 39 miliónů korun.

Smlouva připravená k podpisu obsahuje nejen cenu za pozemky, ale také sankce, pokud by investor nedodržel své závazky. Podle časového harmonogramu by první ze čtyř etap měla být hotova již v roce 2010. To v Karolině bude stát 63,7 tisíce metrů čtverečních obchodních ploch, 13,9 tisíce metrů čtverečních budou mít kanceláře a 16,5 tisíce metrů čtverečních byty. Celá 30hektarová Karolina pak bude dokončena do roku 2016.

"Odhadované náklady na celou Karolinu jsou mezi dvanácti a patnácti miliardami," potvrdil již dříve ředitel Multi Development ČR Luboš Kočí s tím, že očekává návratnost investovaných peněz do deseti let po ukončení první etapy. Multi chce stavbu nového centra města Ostravy v první fázi financovat ze zdrojů silné investiční skupiny Morgen Stanley. Dále chce využívat vlastní zdroje a bankovní úvěry.

Firma Multi Development dosud investovala v 18 zemích světa. V Česku má za sebou například stavby obchodně zábavních center Olympia v Plzni a Olomouci nebo Centra Chodov v Praze. Firma se zabývá výstavbou městských, obchodních a administrativních center v celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pocta hale Karolina, písničkám a slovu

Ostravská hala Karolina leží takřka v centru města. Je to památka UNESCO a nedávno tamní radní rozhodli, že bude středem nové, moderní zástavby. Možná...

Výběr článků

Načítám