Hlavní obsah

Pitr: Český olej prodal svůj podíl v Setuze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Český olej ve středu prodala celý svůj podíl v potravinářské a chemické společnosti Setuza firmě M.L. Moran Setuza, kterou vlastní Václav Novák. Týdeníku Czech Business Weekly (CBW) to řekl podnikatel Tomáš Pitr, který je poradcem firmy Český olej. Provoz Setuzy již financuje společnost OleoFIN.

Článek

Společnost M.L. Moran se stala spoluvlastníkem Setuzy prostřednictvím dceřiné firmy Chapelco 21. srpna, kdy získala v Setuze 37,3 procenta akcií a dělila se o vlastnictví s Českým olejem, který měl 53,4 procenta. Nyní tak M.L. Moran získala celý podíl Českého oleje v Setuze. Pitr řekl, že hodnota kontraktu s M.L. Moran činila několik miliard korun.

"Český olej bude i nadále vlastnit elektrárnu dodávající proud Setuze a rádi bychom podnikání v energetice rozvíjeli," řekl Pitr ohledně svých dalších plánů. Český olej loni v prosinci koupil firmu Energy Ústí nad Labem, která je výhradním dodavatelem elektřiny pro Setuzu, od slovenské Slavia Capital.

Pitr dodal, že aktivity, které má Setuza na poli biopaliv, se brzy rozšíří díky novému provozu na výrobu bioetanolu. Toto biopalivo by rovněž měla dodávat na trh Energy Ústí nad Labem, řekl.

Nový vlastník chce urovnat spory se státem

M.L. Moran bere podle předsedy představenstva Václava Nováka Setuzu jako strategickou investici. Chce provést provozní restrukturalizaci, pokračovat v rozvojových projektech a očistit rozvahu podniku "od všech problémů". Jde především o více než čtyřmiliardovou pohledávku, kterou má vůči Setuze stát.

Firma dluh neuznává a o jeho platnost se vedou soudní spory. Nový vlastník ale podle svých představitelů dává přednost narovnání se státem. Hodlá oslovit ministerstvo zemědělství i Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který pohledávku drží, a pracovat na smírném řešení. "Dokážeme si představit několik variant," uvedl místopředseda představenstva Zdeněk Šmejkal. Zmínil například odkoupení pohledávky, nebo možnost, že by ji odkoupila banka, a s ní by se podnik domluvil na splácení. Setuza by ale podle Šmejkala pravděpodobně neuznala celou pohledávku.

Investiční skupina se chce podle něj v Setuze zaměřit na výrobu biopaliv - metylesteru řepkového oleje, v němž je Setuza lídrem domácího trhu, i biolihu.

Reklama

Související články

Setuzu už ovládl Český olej

Jednu z nejvýznamnějších českých potravinářských společností, Setuzu sídlící v Ústí nad Labem ve středu ovládla firma Český olej. Při obchodování s akciemi...

Setuzu zřejmě získá Kellnerova PPF

Společnost PPF Investmens Petra Kellnera získala v pondělí přednostní právo na koupi společnosti Český olej, která ovládá přes 90 procent akcií Setuzy....

Výběr článků

Načítám