Hlavní obsah

Akcie rozhodly o poklesu trhu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie ČEZ zmítané nejistotou o vládních záměrech vedly v pondělí domácí trh do nového poklesu. Nejsilnější titul ráno propadl až ke 737 korunám, později ztrátu smazal a pak znovu oslaboval. Nakonec uzavřel na 742,20 Kč s úbytkem 2,12 procenta. Index PX klesl o 0,49 procenta na 1389,3 bodu.

Článek

S výjimkou Erste Bank a Philip Morris ostatní tituly ve SPAD posílily, ale ne příliš výrazně. Nejvíce zpevnila Komerční banka, a to o 0,75 procenta na 3245 Kč. Dařilo se akciím Orco, které posílily o 0,64 procenta na 2811 Kč po informaci, že lucemburská realitní firma se stala vlastníkem památkové chráněné budovy pražských Dopravních podniků. Firma již dříve získala pozemky obklopující nedaleké Bubenské nádraží.

Telefónica O2 posílila o 0,11 procenta na 438 Kč, i když analytici Erste Bank snížili cílovou cenu pro tyto akcie na 550 Kč ze 608 Kč. Doporučení zůstává "kupovat". Experti Erste také snížili cílovou cenu pro Unipetrol na 251 Kč, doporučení "prodat" ale změnili na "koupit". Unipetrol v pondělí zpevnil o 0,22 procenta na 185,10 Kč.

Zahájení obchodů s deriváty na pražské burze se blíží. Česká spořitelna pro tyto účely povede účet pro správu maržových vkladů a středový účet pro denní vypořádání ztrát. Zakázku banka získala na základě výsledků výběrového řízení vyhlášeného společností UNIVYC, která obchody vypořádá.

Evropské akcie v pondělí rostly po zprávách o nové vlně fúzí. Farmaceutická firma Schwarz Pharma rychle zpevnila po souhlasu s převzetím od belgického rivala UCB. Akcie společnosti Schwarz raketově posílila o 18,6 procenta. Podle obchodníků k rostoucímu zájmu o akcie přispěla také nižší cena ropy, která propadla pod 60 dolarů za barel. Ropné firmy ale ztrácely, například BP o 1,1 procenta, i když se jí podařilo získat nové povolení k těžbě v Prudhoe Bay na Aljašce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám