Hlavní obsah

České firmy uzavřou v Omsku smlouvy za desítky miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České firmy zřejmě v závěru tohoto týdne podepíší zakázky v hodnotě několika desítek miliónů eur v ruské gubernii Omsk. Podnikatelé doprovodí prezidenta Václava Klause na jeho pracovní návštěvě tohoto regionu. České podniky mají do Omsku dodat technologie například pro tamní třídírnu odpadu, továrnu na obalové sklo či městské krematorium.

Článek

Prezident odletí na pracovní návštěvu Omsku, čínské provincie Šen-si, Mongolska, Vietnamu a Singapuru v sobotu, do Česka se vrátí 5. října.

"Předpokládáme, že během návštěvy pana prezidenta bude v Omsku podepsán kontrakt na dodávku technologie pro tamní závod na výrobu obalového skla. Hodnota tohoto projektu je až 45 miliónů eur, přičemž společnost Sklostroj Turnov by měla technologii dodat v roce 2008," uvedl náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa. České firmy mají také podepsat smlouvu na dodávku strojního vybavení pro omskou třídírnu komunálního odpadu (12 miliónů eur) a městské krematorium (2,6 miliónu eur).

"Bude také předána projektová studie na modernizaci veřejného osvětlení v Omsku. Jednat se bude rovněž o dodávkách obráběcích strojů pro strojírenský podnik v omské oblasti. Předpokládaná hodnota tohoto kontraktu je 2,2 miliónu eur," podotkl Tlapa. V Omsku se podle něj představí například i čeští výrobci zařízení na produkci bioetanolu a firmy z oblasti tepelně-izolačních materiálů. "Jednat se v Omsku bude i o společné výrobě a montáži autobusů Karosa," upozornil Tlapa.

S Ruskem obchodujeme stále více

Obchodní výměna mezi Českem a Ruskou federací stále roste a jen v loňském roce se zvýšila o 62 procent na 5,9 miliardy dolarů. Český vývoz vzrostl o 55 procent na 1,4 miliardy dolarů a dovoz ruského zboží o 64 procent na 4,5 miliardy dolarů.

Tlapa připomněl, že vláda loni schválila novou strategii prosazování obchodně-ekonomických zájmů v Rusku. Slibuje si od ní další snížení schodku obchodní bilance s touto zemí, kterou podle Tlapy zatěžují rostoucí ceny ropy a zemního plynu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám