Hlavní obsah

Za "pastelkovné" se už vyplatily milióny

Právo, jh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos poprvé v historii získali rodiče prvňáčků možnost snížit o tisícikorunu rodinné výdaje, spojené s první cestou jejich ratolesti do školy. Novou sociální dávku, nazvanou lidově pastelkovné, vyplácejí z rozhodnutí vlády úřady práce, v Praze pak radnice. Zájem je obrovský, za pastelkovné se už vyplatily milióny, shodují se úředníci.

Článek

"Zájem rodičů o poskytnutí příspěvku byl veliký, největší nápor jsme zaznamenali v červenci. K dnešnímu dni jsme vyplatili v rámci olomouckého okresu přes tisíc dávek," řekla Právu Vladimíra Pinknerová z Úřadu práce v Olomouci.

"Všichni, kteří mají nárok na pastelkovné, jej uplatňují. Ve třetí městské části je to odhadem 250 prvňáčků," dodala vedoucí odboru sociální podpory Úřadu městské části Prahy 3 Ludmila Nováčková.

Na příspěvek mají ale nárok jen prvňáčci, jejichž rodiče pobírají přídavek na dítě. Proto největší nápor na výplatu podpory očekávají úřady začátkem září, kdy začnou fungovat školy.

"Samozřejmě lidé, kteří o tom vědí, zájem mají. Někdy se stává, že rodiče žádají v domnění, že tisícikorunu dostanou bez problémů, ale nevědí, že je to vázané na přídavek na dítě," sdělila Právu Jitka Ondrová z oddělení státní sociální podpory radnice Prahy 5.

Na Frýdecko-Místecku už o takzvané pastelkovné požádala zhruba polovina rodičů budoucích prvňáčků. "Zatím jsme na těchto dávkách vyplatili více než milión korun," uvedla pracovnice zdejšího odboru státní sociální podpory Ludmila Reichová.

Dodala, že druhou vlnu žádostí úřad očekává na podzim. O dávku lze totiž požádat i zpětně. "Velká část lidí proto o pastelkovné bude žádat zároveň s předkládáním žádostí o dětské přídavky. Navíc je možné, že mnoho lidí o této dávce neví, a proto je o ní budeme informovat," dodala Reichová.

Nárok má přes 80 % prvňáčků

Do prvních ročníků základních škol nastoupí 93 200 nových žáků. Nárok na příspěvek má asi 83 procent čerstvých školáků.

Vyplácení nové dávky umožňuje novela zákona o státní sociální podpoře. Podmínkou vyplacení je zápis dítěte do první třídy základní školy do konce května roku, ve kterém má dítě do školy nastoupit.

"Nárok na dávku vzniká vždy 1. června příslušného roku a každý školák může dostat částku pouze jednou. Pokud bude mít dítě do školy odklad, přiznají úřady nárok na příspěvek až v roce nástupu," řekla Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

Nic se neděje, i kdyby rodiče nestihli požádat o dávku včas. "Mohou požádat až rok zpětně," upozornila Beránková.

Jak upozorňují pracovníci některých úřadů práce, mnozí rodiče neznají přesná pravidla k vyplacení nové dávky a domnívají se, že 1000 korun dostane každý školák.

"Lidé chodí a žádají," uvedla vedoucí státního odboru sociální péče na karlovarském úřadu práce Zdeňka Kamarádková. "Nastávají ale určité problémy s potvrzeními rodičů ze škol, protože školy takové doklady ještě neumějí v mnoha případech vystavovat," řekla Kamarádková s tím, že problém je rovněž s žadateli, kteří nárokují dávku na děti s odkladem školní docházky. "U těch jsme se domluvili, že potvrzení ze školy dodají dodatečně," prohlásila Kamarádková s tím, že je třeba také dotáhnout počítačový program pro přijímání žádostí. "Není totiž nastaven tak, aby počítal se všemi možnými variantami údajů od rodičů, kteří o dávku žádají," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Školní pomůcky pro prvňáčky

Rodiče, kteří mají budoucího prvňáčka, se na sklonku prázdnin často ocitají uprostřed horlivých příprav na začátek školního roku. A jelikož prvňáček toho...

Výběr článků

Načítám