Hlavní obsah

V Česku už legálně pracuje na 170 tisíc cizinců

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku už pracuje legálně 170 tisíc cizinců a téměř stejný počet jich je u nás podle odhadů odborníků zaměstnán nelegálně "na černo". Demografický vývoj ale ukazuje, že česká ekonomika bude za pár let potřebovat mnohem více legálních pracovníků ze zahraničí.

Článek

A to i přes to, že se nyní potýkáme s vysokou nezaměstnaností, kdy si práci neúspěšně hledá kolem 450 tisíc lidí. Demografické výzkumy totiž naznačují, že v roce 2030 bude na českém pracovním trhu chybět přes 420 tisíc lidí.

Populace stárne, dožíváme se stále vyššího věku, a přitom se rodí málo dětí. To jsou hlavní příčiny očekávaného vývoje.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) proto už v roce 2003 připravilo a rozjelo zatím pilotní pětiletý projekt, který má ambiciózní cíl: přivést do Česka vzdělané, vysoce kvalifikované lidi ze zahraničí, kteří by byli ochotni se u nás usadit i se svými rodinami.

Za to jim ČR nabízí dřívější získání trvalého pobytu. Získají ho už za 2,5 roku. Oficiální čekací lhůta byla desetiletá, od letošního ledna je pětiletá. Nárok na trvalý pobyt pak získají i nejbližší rodinní příslušníci, tedy manželé, manželky a děti.

Zahraniční zájemci si však musejí sami zajistit pracovní povolení v České republice, sehnat si tady práci a ubytování a dopravit se na vlastní náklady do ČR.

Nejtěžší je najít si práci

Do projektu se zatím přihlásilo 420 lidí. Z nich 240 jsou muži a 180 je žen. Nejvíce je Bulharů (174), následují Bělorusové (70), Ukrajinci (60). Například ale Chorvatů je v programu zatím jen šest.

"Myslím, že pro lidi, kteří se chtějí účastnit programu MPSV, bude nejtěžší nalezení zaměstnání," je přesvědčená 36letá personální ředitelka významné firmy Suzana Držaničová, která přišla do Česka právě z Chorvatska už před 12 lety. Tehdy ještě jako studentka.

Podle ní program pomáhá lidem, kteří již dorazili do ČR, práci spolu se všemi povoleními sehnali a integrovali se do společnosti. "Myslím si, že program sám o sobě nenabízí integraci cizinců a pomoc při zapojení do života v ČR. Co nabízí, je zkrácení administrativního procesu získání trvalého pobytu. Jak jsem slyšela, cizinecká policie bere doporučení od MPSV velice kladně, a tudíž pravděpodobnost získat trvalý pobyt je mnohem větší," dodává. Samotné jí do získání trvalého pobytu zbývá, jak řekla, pár měsíců.

Stejného názoru jsou i manželé Maja (30) a Ivan (34) Milovanovičovi. Ona je Chorvatka, on Srb. "Pro projekt je nejdůležitější najít si práci. Ale kdo tady nabídne práci někomu z Chorvatska? Kdo si tu zařídí práci, když tady nikoho nezná?," uvažuje Maja, která sem přišla před osmi lety původně jen navštívit bratra. Zalíbilo se jí tady a zůstala. Teď je na mateřské dovolené, ale před tím pracovala jako asistentka v obchodě se sklem.

Konečně nárok na hypotéku

Na dotaz, zda mají nějaké varování pro případné zájemce o vstup do programu, odpovídá Ivan otevřeně: "Především, aby si uvědomili, že Česko není ani Německo, ani Švýcarsko. Tady nejsou tak velké platy. Oni mají většinou představu, že když sem přijdou, všechno hned bude báječné. Tak to není. Nejdřív musí sehnat všechny doklady, práci... Začátek je trošku těžký," upozorňuje.

Sám je rozhodnut i s rodinou v Česku zůstat. Ostatně, s manželkou už trvalý pobyt dostali. "Jaká je to výhoda? Obrovská. Člověk už může získat hypotéku, leasing. Nepotřebuje pracovní povolení. Máme stejná práva jako čeští občané," říkají.

Projekt MPSV je zatím otevřen občanům Bosny a Hercegoviny, Makedonie, Ruska, Běloruska, Bulharska, Chorvatska, Kanady, Kazachstánu, Moldavska, Srbska a Černé Hory a Ukrajiny. Možnost mají i zahraniční absolventi českých středních a vysokých škol. Zájemci se mohou informovat na webových stránkách www.imigrace.cz.

Na adrese www.praceprocizince.cz pak firmy působící v ČR inzerují volná místa vhodná i pro zájemce ze zahraničí. Jak Právo zjistilo, zájem je především o vysokoškolsky i středoškolsky vzdělané techniky - strojaře, stavaře a odborníky na elekroniku a elektrotechniku. Žádaní jsou i IT odborníci, tedy programátoři, weboví specialisté a další. Poptávka je i po atestovaných lékařích nejrůznějších specializací. Následují obchodní zástupci, konstruktéři a projektanti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám