"Naše firma je ráda, že se konečně něco vyřešilo. Spor se táhne sedm let a je to bitva právníků. Na trhu bude konečně jediné Apetito, jehož ochranná známka patří firmě TPK " řekl Novinkám Radim Ochman  z hodonínské firmy TPK.

O značku Apetitto firma BSČ dál povede spor s konkurenční hodonínskou firmou TPK. Přejmenování výrobku prý nijak neovlivní známkoprávní spor obou firem o původní označení. "Apetito je strategická investice naší firmy, koupili jsme ji jako zavedenou značku a úspěšný výrobek. Nenecháme se o ni připravit," uvedl generální ředitel BSČ Philippe Champlong.

V roce 2000 podaly obě firmy na sebe vzájemně žalobu. Společnost TPK chtěla, aby BSČ přestala používat značku a uhradila vzniklé škody, BSČ vzápětí požadovala, aby TPK u Apetita přestala používat slovo originál. Hodonínský výrobce po šesti letech sporů obou firem loni na podzim se svou žalobou uspěl u krajského soudu v Brně. Společnost Bel Sýry Česko se poté v lednu proti rozsudku odvolala. Dřívější verdikt soudu podle BSČ již jednou potvrdil, že tato firma jako původní výrobce má právo značku Apetitto používat.

Sýr Apetitto z produkce Želetavské sýrárny tvoří 25 procent objemu všech sýrů z produkce BSČ, prodaných v Česku. Na českém trhu firma zaměstnává 240 lidí a dosahujeme objemu 10 000 tun sýrů při celkovém obratu 36 mil. eur (asi jedna miliarda korun). Bel v Česku kromě želetavských sýrů prodává i značku Veselá kráva V minulých letech převzala značky bývalé Mlékárny Klatovy, jako Matador, Olympic, Vintíř a Rodinka.

Historie sporu

Hodonínská firma TPK si na značku Apetito činí nárok, protože ji má od roku 1993 zaregistrovanou u Úřadu průmyslového vlastnictví. Právě TPK v roce 1993 podala přihlášku ochranné známky Apetito a závod v Hodoníně pár měsíců poté zprivatizovala. Želetavská sýrárna, která později značku upravila na Apetitto, argumentuje prvenstvím v uvedení sýru do výroby i na trh. Podle ní se po privatizaci výrobky začaly lišit, protože obě společnosti nezávisle na sobě upravují složení i technologii výroby.

Výroba sýru Apetitto trvala v Želetavě 33 let. Receptura vznikla v želetavském závodě Lacrum Brno, výroba zde začala v roce 1973. Kvůli rostoucímu prodeji začal Lacrum o rok později sýr produkovat také v provozu Hodonín. Při privatizaci počátkem 90. let ale závody získali rozdílní majitelé - hodonínský podnik skupina Bongrain, Želetavu francouzský Fromageries Bel.

V Česku se ročně prodá něco přes 100 000 tun sýrů v hodnotě přesahující 19 miliard korun. Spotřebou 10,5 kilogramu sýrů na hlavu za rok jsou Češi průměrní, v konzumaci tavených sýrů jsou ale na evropské špici. V ČR se ročně vyrábí kolem 20 000 tun tavených sýrů. Kromě obou soupeřících podniků patří k jejich největším producentům také jihočeská Madeta.