Hlavní obsah

ČR patří mezi pět států EU s nejvyšším růstem průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmysl vzrostl v červnu meziročně o 10,5 procenta. Tradičním tahounem průmyslového růstu byla výroba aut. Výsledky oznámil v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Průmysl v červnu pokračoval ve vysokém výkonu. Celoročně by letos podle našeho odhadu průměrný růst průmyslové výroby měl přesáhnout deset procent. Bylo by to nejvíce v historii. Loni rostl průmysl o 8,1 procenta. ČR patří mezi pět států EU s nejvyšším růstem průmyslu. Pro srovnání, průměrný růst průmyslu v Evropské unii je těsně pod pěti procenty," uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

"V pozadí silného růstu průmyslu stojí zejména výstavba nových továren, které se zaměřily na vývoz. Vzhledem k dobré infrastruktuře, globálním trendům a rozsáhlému zázemí subdodavatelů se rozvíjí zejména některá odvětví. Příkladem rostoucího odvětví je automobilový průmysl, který jen v červnu přispěl k růstu celkové průmyslové výroby téměř jednou třetinou. Výroba elektrických a optických zařízení přispěla k růstu skoro jednou čtvrtinou. Skutečně rychle rostoucí segmenty ekonomiky lze tedy hledat jen v některých odvětvích, " uvedl analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora. 

Klesla výroba potravin a nápojů

Kromě výroby automobilů k růstu průmyslu přispěla i produkce elektrických a optických přístrojů, kovů a hutních výrobků. Klesla naopak například těžba energetických surovin a také výroba potravin, nápojů a tabákových výrobků.

Výroba aut přispěla k růstu průmyslu podílem 3,5 procenta, růst celého dopravního odvětví činil v červnu 17,2 procenta.

Meziměsíčně průmysl v červnu klesl o 0,4 procenta. Tržby z průmyslové činnosti se meziročně zvýšily o 10,8 procenta. Podniky, které jsou vlastněny zahraničním vlastníkem, vytváří víc než polovinu tržeb v průmyslu a jejich podíl na tržbách za vývoz tvoří dokonce tři čtvrtiny.

"To, že se zahraničním firmám vede lépe než čistě domácím, tkví v tom, že zahraniční podniky těží ze svého napojení na mateřské společnosti, které jim zajišťují odbyt. Pro čistě domácí podniky je daleko složitější se v zahraničí prosadit, " dodal Pikora.

Průměrná měsíční mzda v průmyslu byla v červnu 19 661 Kč a meziročně vzrostla o 5,9 procenta.

V květnu vzrostl český průmysl o 12,4 procenta. [celá zpráva] V dubnu činil růst průmyslu 3,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Průmysl ztratil v dubnu dech

Průmysl vzrostl v dubnu jen o 3,6 procenta po březnovém rekordním růstu o 17,9 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla průmyslová výroba...

Výběr článků

Načítám