Hlavní obsah

Unipetrol znovu v čele růstu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie obchodované na pražské burze se dlouho nemohly rozhodnout, na kterou stranu se vydat. Dopoledne přineslo mírný pokles, ale pak se prosadila vlna optimismu, která pronikla ze zahraničních trhů. Většina titulů ve SPAD nakonec zpevnila, index PX vzrostl o 0,28 procenta na 1430,2 bodu.

Článek

Nový růst táhly především akcie Unipetrolu, které posílily o 2,17 procenta na 211,40 Kč. Podle obchodníků k tomu přispěly spekulace na lepší než očekávané výsledky, které mají zveřejněny koncem týdne. Akcie Orco zpevnily o 1,05 procenta na 2402 Kč.

Nejvíce se obchodovalo s akciemi ČEZ, které přidaly 0,21 procenta na 816,30 Kč. Elektrárenská společnost si vybrala za hlavní manažery připravované emise eurobondů Deutsche Bank a Société Générale, stále však nerozhodla o jejím objemu, splatnosti a načasování. ČEZ zvažuje emisi dluhopisů za 400 až 500 miliónů eur (11,25 až 14,06 miliardy korun).

Evropské akcie ve středu kolísaly. Útlum na trzích přinesly úvahy o tom, že americká centrální banka v obavách před poklesem tempa růstu ekonomiky v úterý raději nezvýšila úrokové sazby, na druhé straně si ale nechala otevřené dveře zvýšit úroky později, bude-li nutno brzdit rostoucí inflaci. Příznivé zahájení obchodů na amerických burzách podpořilo optimismus a indexy se odpoledne vydaly vzhůru.

Nedařilo se akciím těžebních firem. Rio Tinto oslabila o 2,7 procenta, BHP Billiton o 2,6 procenta. Padaly také kurzy akcií peněžních ústavů, například britské pojišťovny Aviva o 1,9 procenta, i když její čerstvé hospodářské výsledky byly dobré. Investoři ale prodávali akcie také německé Commerzbank, jejíž výsledky je zklamaly. Akcie Commerzbank propadly o 7,4 procenta. Největší pád ale zaznamenaly cenné papíry maloobchodního řetězce KarstadtQulle, který podniká také v ČR. Ty oslabily o 10,5 procenta po informaci, že výhled letošního celoročního hospodaření je méně pozitivní, než se dosud předpokládalo. Naproti tomu posílily akcie německého výrobce sportovního ošacení a obuvi Adidas o dvě procenta. Jeho tržbám prospělo letošní mistrovství světa v kopané, které se konalo v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám