Hlavní obsah

Škromach: o vyšší rodičovský příspěvek lidé nepřijdou

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoliv se veřejně hovoří o tom, že únosný schodek státního rozpočtu se udrží jen za cenu odložení platnosti některých zákonů či reforem, sociálních změn schválených před volbami by se to týkat v žádném případě nemělo. Řekl to v úterý Právu ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).

Článek

Podle něho se na tom v pondělí dohodli s premiérem Jiřím Paroubkem. Ministr neupřesnil, zda šlo o domluvu mezi nimi dvěma nebo ve vedení soc. dem.

Znamená to, že rodiče pečující o malé děti, by měli od ledna dostat na rodičovském příspěvku vše, co zákonodárci před volbami odhlasovali, tedy 7600 korun měsíčně místo současných 3696 korun. [celá zpráva]Novopečené maminky by dál měly dostávat porodné 17 500 korun, tedy tak jak ho dostávají již od letošního dubna.

Také zdravotně postižení občané by se neměli bát, že nedostanou příspěvek na péči, který se má začít vyplácet právě od ledna. Má dosahovat měsíčně dva až 11 tisíc korun podle míry postižení.

"Jednoznačně mohu říci, pokud jde o sociální zákony, žádné úpravy nebudou. Samozřejmě, je otázka, co udělá nějaká příští vláda. Ale pokud teď připravujeme rozpočet, tak počítáme s tím, že schválené sociální zákony začnou platit," řekl Právu Škromach. Podle ministra se nemusejí obávat ani důchodci, neboť se nadále počítá i s pravidelnou valorizací penzí.

Obavy ze seškrtání již schválených sociálních dávek vznikly v souvislosti s přípravou návrhu státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí totiž v minulých dnech upozornilo, že uvažovaný schodek 88 miliard korun je možné dodržet jen za cenu odkladu účinnosti některých zákonů se značnými rozpočtovými dopady. [celá zpráva] Své varování vyslovila i centrální banka. [celá zpráva]

Pojistné podnikatelů se možná nesníží

Jedinou změnu, kterou zatím Škromach plánuje, je novela zákona o nemocenském pojištění. Neměla by se však dotknout výše nemocenských dávek, ale odvodů pojistného od zaměstnavatelů. Ti mají podle již schváleného zákona vyplácet od ledna svým zaměstnancům v prvních dvou týdnech nemoci namísto státu sami náhradu mzdy, a za to se jim mají snížit odvody pojistného. Škromach chce přijít se změnou v tom smyslu, že by se odvody nesnížily a místo toho by Česká správa sociálního zabezpečení firmám vyplacené nemocenské stoprocentně refundovala. Stát by tím ušetřil asi deset miliard korun.

"Je to reakce na obavu zaměstnavatelů, že by na zavedení nového systému mohly firmy doplatit. Že by nemusely mít na chřipkovou epidemii. A za druhé je to reakce na stávající situaci rozpočtu," uvedl Škromach.

Podle Škromachových úvah by se pak pojistné firmám snižovalo postupně v průběhu příštích čtyř let. "Od ledna 2008 by se začalo postupné snižování pojistného. Úměrně tomu, jak by se snižovalo pojistné, by se snižovala i míra refundace," dodal ministr.

Uvedl, že k plánované změně je zapotřebí připravit novelu zákona. Vzhledem k protahujícím se povolebním vyjednáváním však není jisté, zda má vůbec šanci v parlamentu projít.

Reklama

Související články

Sněmovna zdvojnásobila rodičovský příspěvek

Sněmovna odhlasovala změny v zákoně o životním minimu. V rámci zákona se téměř zdvojnásobil rodičovský příspěvek. Ten dostávají rodiče od půl roku do čtyř...

Poslanci přidali rodičům na přídavcích

Poslanci v úterý potěšili rodiče hned několika schválenými normami. Od příštího ledna by se měl zdvojnásobit měsíční rodičovský příspěvek, narostlo také...

Výběr článků

Načítám