Hlavní obsah

Prodej zahraničních zájezdů začal klesat

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Uplynula polovina prázdnin a jako obvykle začal klesat prodej letních zahraničních zájezdů. Ti, kteří se na dovolenou chystají, buď už ji mají koupenou, nebo čekají na poslední chvíli, aby si koupili zlevněný zájezd. Přestože některé prázdninové oblasti šly skvěle na odbyt, dosavadní průběh sezóny hodnotí cestovky jako mírně horší než loni.

Článek

Přibývá lidí, kteří si dovolenou organizují sami, bez pomoci cestovní kanceláře. Ještě před několika lety se to týkalo jen těch nejbližších zemí, jako je Chorvatsko nebo Rakousko, ale s pronikáním internetu do českých domácností se tento trend rozšiřuje i na vzdálenější destinace.

Do Chorvatska sami

Nejvýrazněji se cestování bez cestovky projevilo v posledních letech v případě Chorvatska. To se snaží zbavit se pověsti levné destinace a docela se mu to daří. Stále více Čechů, ale i Slovinců nebo Poláků proto utíká do soukromých apartmánů, kde mají stejné pohodlí za méně peněz než v hotelu. Konkurence soukromníků je veliká, ani v nejvyšší sezóně není problém ubytování sehnat.

Individuální cestování se projevilo třeba v tom, že uprostřed sezóny poklesl počet charterových letů do Splitu, ač se před několika lety zdálo, že zájem o cestu letadlem poroste.

Hitem je Turecko

Jednou z nejúspěšnějších nabídek je i letos dovolená v Turecku. To už se několik let snaží o trvalejší návrat na evropský trh. Chronický neklid v jeho sousedství však mnohé cizince od dovolené v Turecku odrazuje. Češi však mají pro strach uděláno, zejména když vidí, za jaké ceny se tam dá dovolená pořídit.

Levné, ale už notně okoukané jsou také Tunisko a Egypt. Přesto ti, kteří chtějí nepříliš mnoho muziky za málo peněz, stačí dostatečně naplnit kapacity, které nabízí řada cestovek.

Řecká stálice

Jedním z pravděpodobně nejvyrovnanějších míst pro naše dovolené je Řecko. Je natolik rozmanité, že tam člověk může jezdit léta a pokaždé si vybrat jiné místo na pevnině či na ostrovech. Ceny tam po zavedení eura - jako všude - také vzrostly, ale přesto zůstávají na přijatelné úrovni.

Svou sílu prokazuje i tradice našeho cestování do Řecka. Každá z cestovek, která se pořádáním zájezdů do této země zabývá, potvrdí, že má vysoké procento zákazníků, kteří se léta vracejí. Kromě Chorvatska snad neexistuje jiná země, kam bychom s takovou chutí a tak vytrvale jezdili.

Velkou šanci na zařazení do této úspěšné trojice má také Bulharsko, které dohnalo opožděný nástup. Také tam se stále více lidí opakovaně vrací.

Levné létání

Šance individuálních cestovatelů výrazně posílily nízkonákladové letecké společnosti. Ty zahraniční, které létají do Prahy, žijí především z cizinců, mířících k nám. Na našem trhu jsou však i dva domácí dopravci, kteří spolu od jara svádějí tvrdý konkurenční boj, čímž nám dávají šanci na levné cestování do nejzajímavějších evropských metropolí.

Letos se za těchto podmínek začalo sezónně létat i do některých prázdninových destinací (Kréta, Kypr, Chorvatsko), kam dříve směřovaly jen charterové lety, nebo klasické a tudíž drahé pravidelné linky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám