Hlavní obsah

Akcie Zentivy přidaly nejvíce

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie na pražské burze v průběhu pátku spíše ztrácely v nevýrazném obchodování s minimálními objemy. Živou vodou byla odpolední změna nálady na velkých trzích, která se přenesla i do Prahy. Většina titulů ve SPAD nakonec zpevnila, index PX vzrostl o 0,71 procenta na 1431 bod.

Článek

Výrazněji posílily cenné papíry výrobce léků Zentivy, a to o 2,53 procenta na 1135 Kč. Dařilo se i peněžním ústavům, Komerční banka přidala 1,69 procenta na 3310 Kč, Erste Bank zpevnila o1,11 procenta na 1279 Kč. Také ČEZ se po dobrém závěru seance vyšplhal až na 820,40 Kč s přírůstkem 0,87 procenta.

Větší ztráty zaznamenaly akcie CME (CETV), které oslabily o 2,57 procenta na 1288 Kč, a také Philip Morris, který sestoupil o 1,56 procenta na 12 216 Kč.

Evropské akcie v pátek posilovaly, tempo jejich růstu se ještě zvýšilo po odpoledních nejnovějších zprávách o americké ekonomice. Míra nezaměstnanosti v USA se za červenec nečekaně zvýšila na 4,8 procenta, když v červnu byla o 0,2 procentního bodu nižší. To by mohlo ovlivnit rozhodování centrální banky, zda v tomto týdnu ještě dál zvýší úrokové sazby. Podle reakce finančních trhů se pozice těch, kteří předpokládají zastavení, nebo dokonce ukončení cyklu zvyšování amerických úroků, po zprávě značně upevnila.

Míra nezaměstnanosti v červenci nečekaně vzrostla i v Kanadě, a to na 6,4 procenta z červnových 6,1 procenta. Na údaje z amerického kontinentu reagovaly i devizové trhy, euro prudce zpevnilo k dolaru až nad hranici 1,29 dolaru za euro, a také kurz české koruny se dostal k hodnotě 21,90 Kč za dolar, kde byl naposledy v červnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výsledky emitentů bez překvapení

Dvě nejsilnější akcie na pražské burze se v pondělí ráno vydaly rozdílnými směry, nakonec však obě oslabily. Zbytek trhu se však až na jednu výjimku držel...

Burza čekala na další výsledky

Kurzy akcií obchodovaných na pražské burze ve středu kolísaly. Závěrečným vzestupem se trh dostal do kladných čísel, a tak index PX vzrostl o 0,38 procenta...

Burzám se nelíbily vyšší úroky

Po dopoledním mírném růstu se akcie na pražské burze přizpůsobily velkým evropským trhům očekávajícím vyšší úroky a podle jejich příkladu oslabily. Index...

Výběr článků

Načítám