Hlavní obsah

Vodafone dočasně ustoupil od zavedení sítě UMTS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mobilní operátor Vodafone CR prozatím nebude pokračovat v zavádění rychlé datové sítě UMTS, která umožňuje rychlý přístup k internetu, sledování TV, videohovory či stahování hudby. Důvodem jsou vysoké náklady na zavedení, nízká návratnost investice, ale také možnost poskytovat uvedené služby jinou, levnější technologií.

Článek

"Jedná se o dočasné pozastavení výstavby sítě třetí generace UMTS.  Platnost vydané licence tímto rozhodnutím není nijak dotčená," řekl Novinkám Hrabovský.

"Výstavbu UMTS sítě jsme se rozhodli pozastavit především z důvodu vysokých nákladů na její výstavbu a také na základě zkušeností z domácího trhu, které potvrzují, že služby poskytované v sítích třetí generace nepřináší takové výnosy, jaké se od nich očekávaly," řekl Novinkám tiskový mluvčí Vodafonu Jakub Hrabovský.

"Zákazníkovi je prakticky jedno, v jaké síti a pomocí jaké technologie získá přístup k mobilním službám. Zákazníka zajímá především kvalita a cena. I proto v současné chvíli analyzujeme všechny dostupné možnosti zajištění kvalitního vysokorychlostního přenosu dat s využitím například technologie WIMAX (umožňuje vysokorychlostní internet a přenosy dat), DVB-H (digitální televize přímo do mobilu) nebo jiných vyspělých komprimačních technologií, " řekl Novinkám Hrabovský.

Vodafone již nabízí možnost stahovat hudbu přes technologii EDGE. Licenci na provoz sítě třetí generace získal operátor loni za dvě miliardy korun a službu měl spustit do ledna 2008. [celá zpráva]

Operátoři Eurotel a T-Mobile spustili UMTS loni

Operátoři Eurotel a T-Mobile koupili licence na UMTS před pěti lety za dohromady 7,4 miliardy korun. [celá zpráva] Čas na spuštění byl do roku 2005. Firmy se s Českým telekomunikačním úřadem dohodly, že cenu splatí rychleji. Za to dostaly odklad do ledna 2006. Loni v březnu ČTÚ termín prodloužil dokonce ještě o další rok. [celá zpráva

UMTS ve zkratce

UMTS je označována za síť 3. generace. Nabídne podobné funkce jako současné GSM/GPRS či EDGE technologie. Důraz však klade hlavně na rychlý přenos multimediálních dat. Dosah UMTS signálu se pohybuje od 1 do 2 km od vysílače. Telefon vybavený UMTS si vystačí i s GSM pokrytím. Výrobní cena a velikost UMTS přístrojů by se od produktů připravených pouze pro GSM/GPRS/EDGE technologie příliš lišit neměla. Pro rychle se pohybující objekty UMTS nabízí rychlosti 144 Kb/s , 384 Kb/s pro pomalu se pohybující objekty a 2 Mb/s pro velmi pomalu se pohybující objekty uvnitř budov. UMTS by měl v budoucnu doprovázet standard WiMax s teoretickou rychlostí přenosu dat do 75Mbit za sekundu [podrobnosti zde].

T-Mobile spustil provoz UMTS loni v říjnu. [celá zpráva] Mobilní operátor Eurotel, který coby stoprocentní dceřinou firmu Českého Telecomu vlastní španělská Telefónica, spustil provoz své sítě třetí generace UMTS loni v prosinci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Oskar požádal o poslední licenci na UMTS

Mobilní operátor Oskar se rozhodl, že využije možnosti získat poslední licenci na technologii UMTS, která umožňuje vysokorychlostní přenos dat. Český...

Výběr článků

Načítám