Hlavní obsah

Největší firmou je Exxon Mobil, sesadil Wal-Mart

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší korporací světa je podle letošního žebříčku časopisu Fortune americká energetická společnost Exxon Mobil. Sesadila tak z první pozice americký maloobchodní řetězec Wal-Mart, který se na výsluní hřál nepřetržitě po dobu čtyř let. Ze žebříčku vyplývá, že růst firem nyní táhnou hlavně přírodní zdroje.

Článek

Pět z prvních deseti firem patří do skupiny ropných společností, což je o jednu více než v loňském žebříčku. Další čtyři jsou výrobci automobilů, jejichž zákazníci patří k největším spotřebitelům pohonných hmot. Za růstem těchto firem stojí vysoké ceny ropy a růst globální poptávky po palivech.

Exxon Mobil měl v loňském roce tržby téměř 340 miliard dolarů (asi 7,7 biliónu Kč). Proti roku 2004 se zvýšily zhruba o 25 procent. Čistý zisk se vyšplhal na 36 miliard dolarů, což je částka, kterou v žebříčku Fortune 500 žádný podnik ještě nikdy neměl.

Poprvé od roku 1997 se v první desítce neobjevil konglomerát General Electric, a to právě kvůli tomu, že roste nadvláda energetických firem. General Electric je na jedenáctém místě, zatímco nově se v první desítce objevují další dva americké energetické koncerny: Chevron, který v loňském roce převzal firmu Unocal, a ConocoPhillips.

Deset největších firem světa v žebříčku Fortune Global 2006
pořadípodnikzemě registracetržby (v mld. dolarů)odvětví
1.Exxon MobilUSA339,9ropa
2.Wal-Mart StoresUSA315,7obchod
3.Royal Dutch ShellNizozemsko306,7ropa
4.BPBritánie267,6ropa
5.General MotorsUSA192,6automobily
6.ChevronUSA189,5ropa
7.DaimlerChryslerNěmecko186,1automobily
8.Toyota MotorJaponsko185,8automobily
9.Ford MotorUSA177,2automobily
10.ConocoPhillipsUSA166,7ropa
Zdroj: Fortune

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám