Hlavní obsah

Nekvalitní dětskou obuv prodávají dvě třetiny obchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pracovníci České obchodní inspekce (ČOI)se od letošního března do června zaměřili na kontroly prodeje dětské obuvi. Výsledky dopadly špatně, neboť inspektoři zjistili závady v 65 procentech kontrolovaných prodejen, které se specializují na dětskou obuv.

Článek

Kontroloři současně testovaly samotné boty a ani tyto výsledky nejsou přijatelné. Neprošel ani jeden z deseti náhodně vybraných párů dětských bot. ČOI proto doporučuje rodičům, aby byli při nákupu bot pro své děti obezřetní a pečlivě vybírali.

"Inspektoři zkontrolovali více jak 370 obchodů a závady zjistili ve 242 provozovnách. Prodejcům byly uloženy pokuty za 214 000 korun. Naši pracovníci také zakázali prodej zboží v hodnotě převyšující 800 000 korun a v 18 případech zahájili s obchodníky správní řízení," uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Odborníci chtějí povinnou certifikaci dětské obuvi

Lékaři, výrobci obuvi i sdružení na ochranu spotřebitelů se shodují na nutnosti prosadit v Evropské unii povinnou certifikaci dětské obuvi. Opatření by mělo zamezit dovozu nekvalitních dětských bot, především z Číny, jejichž nošení některým dětem podle odborníků může poškodit zdraví. Zavedení certifikace se snaží v Evropském parlamentu prosadit poslankyně Zuzana Roithová, které se nelíbí, že nedávno zavedené clo na obuv dováženou do EU z Číny a Asie se nevztahuje také na dětské boty.

Regulaci by přivítali i čeští výrobci dětské obuvi, kteří tvrdí, že by jim certifikace obuvi pomohla se lépe prosadit na českém trhu, kde čelí silné konkurenci levnější  čínské obuvi.

Lékaři zase upozornili, že problémů způsobených špatnou obuví u dětí přibývá. "Narůstá to poměrně extrémně, před deseti lety jsem v ordinaci poměrně raritně psal do výsledku prohlídek plochá noha, nyní je spíše ojedinělé, když to nepíšu," uvedl praktický lékař pro děti a dorost Pavel Neugebauer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám