Hlavní obsah

Zpoždění dodávek obřího letounu stálo místa šéfy Airbusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Firma Airbus, která se ještě před několika měsíci chlubila svými úspěchy na poli dodávek civilních letadel, se zmítá v problémech. Spustilo je zpoždění dodávek největšího dopravního letadla světa A380. V neděli rezignovali dva vrcholoví ředitelé.

Článek

Funkci položil jeden z ředitelů firmy EADS Noel Forgeard a šéf dceřinného Airbusu Gustav Humbert. Rezignaci přijali akcionáři EADS a přivítala ji také francouzská vláda, která ve firmě vlastní 15procentní podíl.

Za vše mohou letouny A380, které Airbus s velkou pompou odzkoušel na konci loňského dubna. [celá zpráva] Obří stroj, na jehož palubu se vejde v charterové verzi až 820 lidí (v běžném provedení 555) a maximální dolet má 15 tisíc kilometrů, vypadal ve vzduchu opravdu pompézně. S jeho další výrobou ale začaly být problémy.

Kritici tvrdili, že o tak velké letadlo nebude zájem, firmy jej ale objednávaly. Jednou z prvních byly například singapurské aerolinky. Původně se na stroj těšily už na začátku roku 2006, později se dodání odsunulo na druhou polovinu roku 2006. I tento termín byl ale posunut.

Firma navíc přiznala, že nestihne kvůli náročné montáži (problémy jsou například s umístěním kabelů) dodat tolik letadel, kolik slíbila. Čekají ji tak pokuty v řádu miliard eur.

Manažeři se zbavují akcií

Akcie firmy kvůli tomu začaly klesat a manažeři se jich začali zbavovat. Forgeard prodal akcie EADS za tři milióny eur chvíli předtím, než mělo vedení firmy problémy projednat. Je tak podezírán ze zneužití informací v obchodním styku.

Firma EADS vlastní v Airbusu 80procentní podíl, zbytek má britská BAE systems. Nyní ho chce prodat EADS, který by se tak stal jediným vlastníkem. EADS však za tento podíl v souvislosti s krizí kolem dodávek A380 nabídl poloviční cenu než BAE doufala.

Reklama

Související témata:

Související články

Dodávky superjumba A380 se zpozdí

Jako první na světě měla největší dopravní letadlo - superairbus A380 - nasadit na pravidelné linky v létě příštího roku společnost Singapore Airlines. Termín...

Výběr článků

Načítám