Hlavní obsah

Inspekce zakázala prodej nebezpečných termosek z Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před termoskami vyrobenými v Číně, při jejichž používání hrozí lidem riziko opaření. Termoska už v Česku zranila jednoho člověka. ČOI její prodej zakázala.

Článek

Termoska má sice mechaniskou pojistku, její obsah ale může při naklonění vytékat a člověka, který s nádobou manipuluje, opařit. Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že na nebezpečný výrobek inspekci upozornila jedna spotřebitelka, která se opařila vodou z termosky při běžné manipulaci.

"Při simulované kontrole funkčnosti bylo prokázáno, že při přemístění nebo nahnutí představuje termoska vysoké riziko opaření samovolně a nečekaně vytékajícím obsahem, a to i přes zajištění mechanickou pojistkou," uvedla mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

S dovozcem termosek s označením Art.No. 260 365 ČOI zahájila správní řízení, ve kterém může za porušení zákona o obecné bezpečnosti výrobků uložit až dvaceti miliónovou pokutu.

ČOI na výrobek upozornila ostatní členské státy EU. "Následnou kontrolou u dovozce, který tyto výrobky do ČR přivezl, bylo zjištěno 420 těchto termosek," řekla Fléglová. Lidé by podle Fléglové neměli termosky používat. Vrátit je mohou obchodníkům, u kterých je zakoupili. "Musí mít platný doklad o koupi," podotkla Fléglová.

Stroj z Běloruska nemá potřebné zkoušky

Inspekce také v Jihlavě zajistila stroj na zpracování dřeva, který se prodává přes inzerát. Pochází z Běloruska a byl v Česku prodáván bez patřičného schválení pro evropský trh, proto není garantována jeho bezpečnost.

Zájemce si s prodejcem vždy domluvil schůzku přes číslo uvedené v inzerátu. Pokud byl s nabídkou spokojen, zaplatil za stroj 12 tisíc korun. Podle ČOI nemusí být stroj nebezpečný, jen není potřebnou zkouškou garantována jeho bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám