Hlavní obsah

O pohledávku za Setuzou se uchází pět zájemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pět zájemců dalo Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu (PGRLF) nabídku na koupi pohledávky zhruba 4,1 miliardy korun za společností Setuza. Oznámil to ředitel fondu Petr Buchal.

Článek

O které uchazeče jde, ale neupřesnil s tím, že to v této fázi není možné. Termín pro podání nabídek do tendru na prodej pohledávky skončil ve středu odpoledne. Rozhodujícím kritériem je cena a zájemce musí nabídnout nejméně 650 milionů Kč.

Fond po otevření přijatých nabídek a prostudování jejich platnosti připraví podklady pro ministra zemědělství a vládu, která bude mít 30 dní na definitivní výběr případného vítěze. V podmínkách tendru je ale i možnost jeho zrušení.

Ministr zemědělství Jan Mládek nevyloučil, že o případném vítězi tendru může rozhodnout ještě nynější vláda. Podle něj bude záviset na tom, jak dopadne jednání Sněmovny - jestli bude provedena rychlá změna kabinetu, anebo nová vláda začne fungovat až za horizontem 30denní lhůty pro rozhodnutí o výběrovém řízení.

O pohledávku má zájem finanční skupina PPF

Podle informací tisku přihlášku do tendru potvrdila finanční skupina PPF. PPF Investments vstoupila do hry o potravinářský podnik počátkem letošního roku, když získala přednostní právo na koupi Českého oleje, majoritního vlastníka Setuzy.

Naopak Agropol Group, který původně účast v tendru zvažoval, se podle mluvčí Jany Kindlové nakonec nezúčastní, protože mu nevyhovují stanovené podmínky. Pro neúčast se rozhodla podle ředitele pro strategii Jana Kadaníka i skupina Agrofert. Nabídku nepodala podle mluvčího Petra Málka ani bankovní skupina J, která se o Setuzu zajímala.

PGRLF koupil pohledávku za Setuzou, která je předním českým výrobcem olejů a dalších produktů včetně metylesteru řepkového oleje pro výrobu bionafty, od České konsolidační agentury letos v únoru za 465 milionů korun. Převod byl základem plánu, podle nějž měl stát pomocí pohledávky opět získat v potravinářské firmě vliv. Fond měl podle ředitele Buchala se zástupci vlastníků Setuzy několik jednání, která ale nesměřovala k dohodě. Jiné varianty než prodej pohledávky se ukázaly jako neprůchodné, uvedl k tomu dříve ministr Mládek.

Reklama

Související témata:

Související články

PGRLF prodá pohledávky Setuzy

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond vyhlásí výběrové řízení na prodej pohledávky ve výši 4,1 miliardy korun za potravinářskou firmou Setuza....

Výběr článků

Načítám