Hlavní obsah

Temelín stojí kvůli problémům s palivem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/TEMELÍN

Odstavení prvního bloku elektrárny v Temelíně s týdenním předstihem proti původnímu plánu je údajně způsobeno utajovanými závažnými potížemi s jaderným palivem, s nímž se vedení podniku potýká. Tvrdí to zmocněnec hornorakouské zemské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec. Státní úřad pro jadernou bezpečnost přiznává (SÚJB), že Temelín problémy s palivem má, že by byl provoz nebezpečný, ale vylučuje.

Článek

Mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že Temelín problémy s palivem má a veřejnost je o nich informována už od roku 2004. "Celou věc řešíme společně s dodavatelem paliva firmou Westinghouse. Palivové soubory se upravují jak konstrukčně, tak i materiálově. Otázka jaderné bezpečnosti je pro nás prioritou," řekl Nebesář.

Podle Pavlovce je ale situace natolik vážná, že další provoz elektrárny označil za vysoce nezodpovědný. "Jde o zatím nejvážnější poruchu, neboť se přímo týká aktivní zóny reaktoru v primárním okruhu a ohrožuje tak nukleární bezpečnost," napsal v prohlášení Pavlovec.

"Neohrožuje vůbec jadernou bezpečnost," reagoval mluvčí SÚJB Pavel Pittermann. Podle Pavlovce vykázala poslední zkouška regulačních orgánů, takzvaných řídících tyčí neboli klastrů, že u 51 z celkových 61 klastrů se objevily problémy. "To je, jako by se řidič plně naloženého kamionu řítil plnou rychlostí po dálnici, ačkoliv by věděl, že mu u pěti ze šesti kol nefungují brzdy," dodal. Na problém s klastry upozornilo již 2. června sdružení Jihočeské matky.

Plánovaná výměna trochu neplánovaně

V Temelíně začala odstávka prvního bloku 2. června poté, co jej týž den dopoledne vyřadila z provozu porucha čidla u jednoho z čerpadel, které zabezpečuje oběh vody v primárním okruhu reaktoru. Technici tak o týden dříve zahájili plánovanou výměnu čtvrtiny paliva a rotoru vysokotlakého dílu turbíny; odstávka má trvat zhruba dva měsíce.

Rakouští odpůrci jaderné energie však tvrdí, že k částečné výměně paliva v Temelíně dochází pokaždé, když je třeba zamaskovat nějaký problém. "Vždy se tvrdí, že šlo o plánovanou výměnu. Ta ale měla přijít až tak za čtyři měsíce," uvedl Pavlovec, který je proti opětovnému zahájení provozu prvního bloku reaktoru.

Podle ekologů loni Temelín porušil bezpečnostní limity

Jaderná elektrárna Temelín loni fungovala mimo bezpečnostní limity, které na její provoz vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Tvrdí to jihočeské ekologické organizace. Ekologové ve středu novinářům ukázali zprávu ČEZ, která chod Temelína v rozporu s povoleními připouští. Získali ji od provozního personálu elektrárny. Na obou blocích není údajně zajištěno bezpečné zamezení šíření radioaktivity z kontejnmentu, který slouží jako ochranný obal reaktoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Temelín nemá kolaudaci na první blok

Podle ministerstva pro místní rozvoj nemají ekologické organizace právo být účastníky kolaudačního řízení. Proto ministerstvo zrušilo rozhodnutí jihočeského...

Výběr článků

Načítám