Hlavní obsah

Krachující banka Bawag může ovlivnit rakouské volby

Novinky, köh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouskem otřásá skandál. Tamní banka Bawag poskytovala rozsáhlé záruky za pochybné půjčky a prováděla vysoce rizikové finanční operace, tím se dostala do ztráty okolo 1,5 miliardy euro (42 miliardy korun).

Článek

České pobočky banky Bawag se ovšem tyto problémy netýkají, banka naopak na českém trhu roste, takže čeští klienti nemusejí mít obavy.

"Banka v Rakousku v současné době nekrachuje, rakouská vláda  poskytla bance záruku  a ostatní finanční rakouské instituce jsou v případě potřeby ochotny poskytnout dodatečný kapitál. To vše ve snaze pomoci uklidnit vzniklou situaci a ubezpečit veřejnost, ze Bawag je silná banka. V Rakouské bance Bawag došlo k personálním změnám, všechny ztráty z uvedených transakcí byly plně odepsány k 31.12.2005. " uvedla Martina Lambert, marketingová ředitelka české pobočky banky Bawag.

Vleklé problémy banky Bawag v Rakousku mohou mít vliv na výsledek voleb, které se tam uskuteční na podzim. Čtvrtou největší rakouskou banku Bawag totiž většinově vlastní Rakouský odborový svaz (ÖGB), jenž je odnoží rakouské Sociálně demokratické strany (SPÖ). Když se problémy banky dostaly na veřejnost, rozhodl se svaz banku prodat.

Generální tajemník Rakouské lidové strany (ÖVP) Reinhold Lopatka řekl: "Tento případ ukazuje, že když si Sociálně demokratická strana a Rakouský odborový svaz hrají na byznysmeny, věci dopadnou špatně."

Rakouský odborový svaz tak čelí největší kritice za 50 let své existence. Svaz musel odtajnit své stávkové fondy, které měly banku zachránit před bankrotem a jeho šéf, který byl zároveň poslancem za Sociálně demokratickou stranu Fritz Verzetnitsch, byl odvolán. Odbory fondy vytvářely, aniž by je konzultovaly s výbory svazu. Tento skandál ale není ve svazu první. V devadesátých letech se provalily skandály ohledně nepřiměřeně vysokých platů funkcionářů těchto odborů.

Tento skandál nahrál například straně Jörga Haidera Spojenectví pro budoucnost, který tak může v nadcházejících volbách získat více hlasů. Nicméně podle volebních průzkumů Sociálně demokratická strana průzkumy vede, a to poprvé za tři roky. Přitom byla vládní stranou do roku 2000, nyní je v opozici.

Pochybné operace přivedly banku do ztráty přes jednu mld. euro

Banka má 1,3 miliónu soukromých klientů a 60 000 firemních klientů. Dostala se do problému kvůli třem pochybným akcím: Refco, Karibské transakce a tzv. PIPE investice.

Americké společnosti Refco poskytla banka úvěry ve výši 425 miliónů eur (12 miliard korun). Společnost se pak dostala do platební neschopnosti a skončila v konkurzu.

Banka během let 1995 a 2000 také prováděla transakce nazvané Karibské operace, které skončily ztrátou jedné miliardy euro (28 miliard korun).

V roce 1997 banka začala investovat do transakcí na amerických kapitálových trzích, které jsou známy pod názvem "investice PIPE". V roce 2004 od tohoto typu rizikového investování ustoupila. Z těchto aktivit nejsou údajně žádné ztráty.

Rakouská vláda se za banku zaručila

Rakouská pravicová vláda v čele s kancléřem Wolfgangem Schüsselem v květnu přijala opatření, která by měla vést ke stabilizaci banky, reagovala tak na hromadné vybírání vkladů klienty banky. Jedním z nejdůležitějších opatření bylo, že vláda uvolnila 900 miliónů eur (25 miliard korun) jako záruku za krachující banku.

Kromě vlády s nabídkou pomoci bance přišly i ostatní rakouské banky a pojišťovny, které chtějí bance poskytnout dodatečný kapitál ve výši 450 miliónů eur (13 miliard korun), čímž by spolu s vládou dluhy banky zaplatily.

Krachující banku také chtěla koupit pojišťovna Allianz, banka Volksbank, dále banka Commerzbank a Generali a další velké rakouské firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám