Hlavní obsah

Cestovky mají vyprodáno už 70 procent letních zájezdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní kanceláře (CK) odhadují, že jejich služeb letos využije 1,4 miliónu lidí. Za celý rok by přitom mělo z Česka vyjet do zahraničí přes čtyři milióny lidí, o pět až sedm procent více než loni.

Článek

Z nabízených letních zájezdů mají cestovní kanceláře k dispozici už jen 30 až 40 procent. Ostatní jsou už vyprodány. Například Čedok podle svého mluvčího Tomáše Brejchy zaznamenal zvýšenou poptávku klientů po zájezdech delší dobu před odjezdem. Poptávka po zájezdech na poslední chvíli tak bude letos zřejmě menší než v předchozích letech.

Nejlépe se prodává Chorvatsko a Bulharsko, velmi rychle se vyprodaly zájezdy na Mallorku. Celoročně je vysoký zájem o Egypt.

Kam se jezdí do zahraničí

V Česku chtějí turisté strávit v průměru kolem osmi dní, v cizině kolem deseti dní. Z těch, kteří plánují letní dovolenou v cizině, pojede 74 procent k moři a 14 procent na poznávací cesty. Celkem 27 procent oslovených chce jet do Chorvatska, 12 procent na Slovensko, 11 procent do Řecka, devět procent do Itálie a sedm procent do Španělska.

Kde Češi odpočívají doma

Hodně Čechů ale tráví dovolenou v tuzemsku. V ČR stráví 45 procent lidí dovolenou v kempech, různých ubytovacích zařízeních na horách nebo u vody, 42 procent lidí na chatách, chalupách a u známých.

Vede zájem o jižní Čechy, kam se vypraví 13 procent lidí, a to hlavně do kempů a ubytoven na Šumavě. Dalších 11 procent lidí, hlavně Pražanů, se chystá na své chaty do středních Čech. Zhruba 60 procent občanů stráví letní dovolenou mimo své bydliště, z toho 34 procent si ji rozloží na dva a více letních pobytů.

Počet těch, kteří plánují v létě více než jednu dovolenou, se rok od roku zvyšuje. Loni jich bylo 33 procent a o rok dříve 30 procent. Naopak 40 procent občanů letní dovolenou mimo své bydliště neplánuje, u deseti procent je to z finančních důvodů.

Kolik utratíme

Za dovolenou, kterou si lidé v cizině letos zajistí sami, utratí v průměru 11 900 korun. Za zájezd od cestovní kanceláře to bude 14 800 korun. V Česku za individuálně zajišťovanou dovolenou dají 3600 korun a za dovolenou v ČR přes cestovní kanceláře 6500 korun. Proti loňsku se cena, kterou lidé plánují dát za dovolenou v cizině, zvýšila o sto korun u individuálně zajišťované dovolené a o 200 korun u zájezdu s CK.

Nárůst objednávek přímo přes internet

Stále více českých turistů cestuje bez využití služeb cestovní kanceláře. Dovolenou si lidé naplánují sami a ubytování nebo dopravu si objednají přes internet. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 1500 respondenty uskutečnila agentura Mag Consulting.

Reklama

Související články

Češi se chystají na dovolenou i na ostrovy

Češi kromě toho, že už obligátně vyrážejí houfně v létě do Chorvatska nebo do Itálie, začali jezdit na dovolenou i do jiných zemí. V poslední době vzrůstá...

Cesty Čechů do tropů mohou být nebezpečné

Češi rádi objevují i exotické země. Odborníci však varují, že by lidé měli být při výběru dovolené obezřetní a neměli by nic ponechat náhodě. Zejména...

Výběr článků

Načítám