Hlavní obsah

Pendolino bude moci od června jezdit i do zahraničí

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) v nedělním diskusním pořadu televize Nova oznámil, že od června začnou pendolina jezdit i na mezinárodních trasách. V debatě s místopředsedou KSČM Jiřím Dolejšem také zopakoval slib, že od příštího ledna začne Česko vybírat mýtné. Oba politici se také vyjádřili k sobotní potyčce mezi Miroslavem Mackem a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem.

Článek

Ministr dopravy v Sedmičce uvedl, že výjezd vlakových souprav Pendolino do zahraničí dosud omezovalo nařízení, podle kterého musely být rychlovlaky nejprve nasazeny v ostrém vnitrostátním provozu po dobu tří měsíců. Tato lhůta vyprší v květnu. Od června tedy podle ministra začnou pendolina jezdit i na mezinárodních trasách. Záležet bude pouze na dohodách se sousedními státy.

Problémy pendolin odhalily nesrovnalosti ve smlouvách

Diskutující se vyjádřili také k trestnímu oznámení, které podalo představenstvo Českých drah (ČD) na bývalé vedení ohledně údajné nevýhodnosti smluv na pořízení rychlovlaků. [celá zpráva] Ministr dopravy uvedl, že k trestnímu oznámení dal popud proto, aby se zjistilo, zda tehdejší vedení postupovalo správně, když místo deseti vlaků snížilo za stejnou cenu objednávku na sedm.

Šimonovský zároveň paradoxně ocenil, že pendolina měla během uvádění do provozu technické problémy. "Když jsme chtěli vlaky reklamovat, museli jsme projít smlouvy. Přitom jsme zjistili, že jsou nevýhodné. Nebýt technických problémů, možná bychom na nevýhodnost smluv ani nepřišli."

Dolejš se pozastavil nad tím, že se problémy ve smlouvách dohledávají až ex-post. "To dokazuje, že Augiášův chlév na ministerstvu dosud není vyčištěn," řekl poslanec.

Mýtné od příštího ledna

Ministr v nedělní debatě také opět slíbil, že od prvního ledna 2007 bude v České republice zprovozněn systém výběru mýtného, který sníží kamiónovou zátěž na českých dálnicích. Sama firma Kapsch, která vyhrála výběrové řízení na zavedení systému, ale tvrdí, že k jeho zprovoznění potřebuje minimálně rok. Šimonovský na to reagoval připomenutím sankcí, které se v případě nedodržení termínu pohybují v řádu miliard.

Poslanec Dolejš zpochybnil, že výše sankcí nahradí České republice ztráty, které zpoždění mýtného způsobí. "Každý měsíc bez mýtného přicházíme o miliardu korun," upozornil Dolejš s tím, že neví, zda jsou slibované sankce jsou na úrovni ztrát, protože smlouvu nemá k dispozici.

Došlo i na Macka

Lidovecký ministr a komunistický poslanec se v rámci velmi klidné debaty dostali i k sobotní potyčce mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (ČSSD). [celá zpráva]

Dolejš, který se koncem dubna sám stal obětí násilného útoku [celá zpráva], přisoudil incident agresivní náladě ve společnosti, kterou podle něj někteří politici prezentují. "Věřím, že se to stalo záměrně před kamerami," řekl Dolejš.

Ministr Šimonovský souhlasil s tím, že násilí mezi politiky nepatří, ale zároveň odsoudil i předchozí výroky ministra Ratha a následnou politizaci incidentu. " Premiér Paroubek řekl, že je to útok na zástupce levicového spektra politiky, což považuji za stejně nepřijatelné jako samotný útok," prohlásil Šimonovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám