Hlavní obsah

Macek se popral s Rathem na sjezdu zubařů

PRAHA

Valná hromada stomatologů, která v sobotu zahájila týden zdravotnického neklidu, začala incidentem mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem, který měl setkání moderovat, a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem, který mezi zubaře přišel obhajovat své kroky v resortu.

Článek

Miroslav Macek měl řídit valnou hromadu, na kterou se do pražského Národního domu na Vinohradech sjelo zhruba 700 delegátů. Hned na úvod jednání ale shromážděným zubařům oznámil, že než začne hovořit, musí si vyřídit jednu osobní věc. Načež přistoupil zezadu k Rathovi a udeřil ho do hlavy. Po uštědřené ráně ministr Rath vstal a chtěl odejít.

Po několika krocích si to ale rozmyslel, vrátil se k Mackovi, postavil se mu čelem a řekl mu: "Pane doktore, vy jste na mě zaútočil zezadu, jste zbabělec." Na ta slova na něj zaútočil Macek znovu, tentokrát pěstí, ale Rath jeho úder vykryl. Poté se oba začali strkat a spadli pod řečnický pult. Po chvilce skončili a Macek za všeobecného pískotu odešel.

Incident natočily kamery České televize, celý záznam si můžete prohlédnout [zde].

Kvůli incidentu přijeli na místo konference i policisté. Podle mluvčí pražské policejní správy Evy Miklíkové udělali podle zákona prvotní šetření a nyní vyhodnocují, zda Mackovo jednání posoudí jako přestupek, trestný čin, nebo případ nebudou dále řešit.

"Věc jsme konzultovali se státním zástupcem, který se vyjádřil tak, že se zatím nebude zahajovat trestní řízení. Počkáme také, zda pan Rath nepodá na pana Macka trestní oznámení, které by policie následně musela prověřit," konstatovala Miklíková. Pokud Rath trestní oznámení podá, může se podle Českou televizí oslovených právníků jednat o trestný čin výtržnictví nebo ublížení na zdraví. Za to hrozí Mackovi finanční nebo maximálně podmíněný trest.

Jádrem sporu Rathovy výroky o Mackově ženě

"Slíbil jsem mu, že mu dám facku za to, co řekl o mé ženě v rozhovoru v jedněch novinách a tato příležitost se dnes naskytla," řekl Macek v České televizi.

Rath začátkem května v rozhovoru pro Lidové noviny o Mackovi prohlásil, že si svou ženu vzal kvůli penězům. "Víte, já ho znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem, které bylo zhruba tak o dvě třetiny mladší, než je on. A byla to skutečně pohledná děvčata. A najednou pak se oženil za ty milióny. Já mu to docela přeju. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze," uvedl v rozhovoru Rath.

Macek na to reagoval na svých webových stránkách Viditelný Macek příslibem náležité reakce. "Vyřeším tuto jeho invektivu tak, jak se mezi chlapy řešívá...doufám jen, že ho potkám co nejdříve," upozornil Macek na internetu už v úterý 9. května.

O týden později Macek na své webové stránce kritizoval ministra, že přestože je pražským lídrem ČSSD, nechce se zúčastnit předvolebních mítinků. "A tak doufám, že alespoň neodvolá přislíbenou účast na sobotní akci stomatologické komory a potkáme se tam...," těšil se na konfrontaci s Rathem Macek.

Zubaři se Rathovi omluvili

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek se Rathovi za tento incident omluvil a k jeho omluvě se připojili i delegáti, kteří Mackův útok odsoudili. Rath poté přistoupil k mikrofonu a řekl, že se ničeho nebojí, ale vadí mu, když někdo útočí zezadu. Připomněl také, že Miroslav Macek je poradcem prezidenta republiky.

Sněm později pokračoval v bouřlivé atmosféře

Zhruba tisícovka zubařů chtěla na sněmu slyšet od ministra zdravotnictví Davida Ratha vysvětlení jeho kroků v čele resortu. V bouřlivé atmosféře se jim ministr snažil vysvětlil své záměry se zákonem o neziskových nemocnicích či takzvanou rámcovou smlouvou, z níž budou vycházet smlouvy jednotlivých lékařů s pojišťovnami. Jeho odpovědi se setkávaly s pískotem a posměšným voláním z pléna. Odborná diskuse se chvílemi zvrhávala v osobní útoky a politické půtky.

Chvílemi se zdálo, že zubaře ministrovy odpovědi nezajímají. Rath si vysloužil Pekárkovo pokárání, že odpovídá na otázky, i když mu nebylo uděleno slovo. Někteří účastníci, jimž slovo udělil, se snažili svou řečí ministra přebít, sálem zněly naráz dva nesrozumitelné projevy.

Stomatologický sjezd odstartoval týden neklidu

Valná hromada stomatologů předznamenává týden zdravotnického neklidu, který chce v neděli uvést krizový štáb zatím blíže neupřesněným překvapením. V pondělí pak zdravotníci chtějí zveřejnit výzvu občanům nazvanou "Nejsme pokusní králíci doktora Ratha".

V úterý hodlá krizový štáb přednést poslední varování poslancům, aby nepřijímali zákon o neziskových nemocnicích. Ve středu a ve čtvrtek se uskuteční protestní shromáždění v Brně a v Ostravě. V pátek pak týden vyvrcholí společným protestním pochodem Prahou, který začne před ministerstvem zdravotnictví a skončí u úřadu vlády. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám