Hlavní obsah

Soud: Čepro není zodpovědné za celní dluh, nemusí platit

– PRAHA

Firma Čepro není zodpovědná za téměř třímiliardový dluh, který celníci vyměřili Tukovému průmyslu. V pátek o tom rozhodl soudce pražského Městského soudu Josef Pařízek. Zamítl také žalobu Tukového průmyslu na náhradu škody ve výši 75 miliónů korun. Proti rozsudku je možné se do 15 dnů odvolat k pražskému vrchnímu soudu.

Článek

Soudce dospěl k závěru, že smlouva o uložení pohonných hmot mezi Tukovým průmyslem a státní firmou se nevztahuje na třetí subjekty. Povinnost celně odbavit pohonné hmoty společnosti Bena, která je měla uskladněné v prostorách Čepra, tak nenáleží Čepru, ale je předmětem smlouvy mezi Tukovým průmyslem a Benou. Čepro tak podle soudce není zodpovědné za vzniklý celní dluh. Za škodu by podle jeho názoru mohla být odpovědná Bena.

Tukový průmysl původně požadoval zhruba 2,9 miliardy korun, což je celý vyměřený celní dluh. V dubnu ale žalobu změnil na částku 75 miliónů korun, kterou již v této souvislosti musel zaplatit. Firma tvrdila, že Čepro bez jeho souhlasu do oběhu vydalo pohonné hmoty Beny. Soudce ale toto tvrzení zamítl. V této chvíli navíc není zřejmé, zda soudy určí zaplacení dluhu Tukovému průmyslu či Beně.

Případ tohoto celního úniku šetří i policie, která stíhá bývalé představitele společností Tukový průmysl, Bena, Venturon Investment a Čepro. Na trestné činnosti směřující proti společnosti Čepro se podle policie podíleli i údajní členové gangu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám