Hlavní obsah

Cesty Čechů do tropů mohou být nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi rádi objevují i exotické země. Odborníci však varují, že by lidé měli být při výběru dovolené obezřetní a neměli by nic ponechat náhodě. Zejména v tropických a subtropických oblastech jim totiž hrozí zvýšená zdravotní rizika a jejich dovolená by se tak mohla nechtěně protáhnout i o několikatýdenní pobyt v nemocnici.

Článek

"Vždy se snažíme lidi upozornit na to, že by si měli svou dovolenou naplánovat v dostatečném předstihu, zvláště pokud hodlají cestovat do rovníkové Afriky, jižní Ameriky nebo jiných exotických zemí," řekla lékařka Helena Fukalová z nemocnice ve Vsetíně.

Tyto oblasti jsou podle lékařů ze zdravotního hlediska nejvíce rizikové. Některé země navíc vyžadují například očkování proti žluté zimnici, které musí být aplikováno nejméně deset dní před odletem. "Koupit si takzvaný last minute zájezd je v těchto případech problematické, bez očkování vás do země ani nepustí," podotkla Fukalová.

Navíc by měli lidé cestující do exotických krajin podle odborníků také zvážit, zda se jim nevyplatí investovat do dalšího očkování proti různým nebezpečným nákazám jako je žloutenka typu A a B, tyfus nebo cholera.

Vyplatí se očkování proti klíšťové encefalitidě

"Můžeme jim poradit, jaká vakcína by pro ně ještě byla užitečná, záleží samozřejmě na typu cesty," informovala lékařka. V našich krajích a v celé Evropě se například hodí očkování proti klíšťové encefalitidě, zvláště když někdo tráví svou dovolenou v letních kempech, v přírodě nebo u vody.

Cestovatelé za exotikou by si měli dávat pozor také na stravování a držet se některých základních pravidel, jinak jim hrozí žloutenka nebo průjem. "Mezi rizikové potraviny patří například jahody nebo salát a v podstatě vše, co se nedá pořádně omýt. Nejlepší by bylo jíst pouze tepelně zpracované potraviny. V žádném případě by si neměli dávat do pití led," upozornila Fukalová. Jíst by se neměly ani nepasterizované sýry, nebezpečné je pít tepelně neupravené ovčí či kozí mléko.

Prevence je rovněž důležitá, pokud se někdo chystá do malarických oblastí jako je povodí Amazonky, rovníková Afrika nebo země jihovýchodní Asie. Na malárii se totiž může umřít i do čtyřiadvaceti hodin. "Je nezbytné, aby cestovatelé začali brát antimalarické léky ještě před odletem do těchto oblastí a brali je pravidelně dál i během pobytu, jinak jim hrozí vážné zdravotní komplikace," zdůraznila lékařka.

Poradny pro cestovatele do rizikových oblastí fungují při infekčních oddělení nemocnic nebo při hygienických stanicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se chystají na dovolenou i na ostrovy

Češi kromě toho, že už obligátně vyrážejí houfně v létě do Chorvatska nebo do Itálie, začali jezdit na dovolenou i do jiných zemí. V poslední době vzrůstá...

Výběr článků

Načítám