Hlavní obsah

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta z březnových 8,8 procenta. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou sezónní pracovní místa ve stavebnictví a zemědělství. Celkem bylo v dubnu bez práce 454 493 lidí. Údaje zveřejnilo ve středu ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

"Za klesající dubnovou nezaměstnaností stálo převážně zahájení sezónních prací. Trvalých pracovních míst, která by byla obsazována nezaměstnanými, vytváří česká ekonomika málo. To je zřejmě jak výsledek růstu ekonomiky taženého produktivitou spíš než novými pracovními místy, tak faktem, že jsou nová pracovní místa atraktivnější pro pracovníky ze zahraničí než pro tuzemské nezaměstnané pobírající sociální dávky," uvedl analytik Pavel Sobíšek z HVB Bank.

"Za uplynulý rok vzrostl počet zaměstnanců o 97 tisíc. Vláda k nižší nezaměstnanosti přispěla tím, že na trhu zvýšila roli motivace k práci a zavedla opatření proti zneužívání systému. Na jedné straně snížila daně nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva, na straně druhé zpřísnila vyplácení dávek," řekl místopředseda vlády pro ekonomiku Jiří Havel.

"Zaměstnavatelé sice nabízejí prácí, ale mají problémy najít vhodné zaměstnance s odpovídající praxí a vzděláním. Příkladem jsou nově postavené továrny, které hlásí, že přijímají polovinu zaměstnanců cizinců, ačkoli je v regionu vysoká míra nezaměstnanosti. Někteří dlouhodobě nezaměstnaní se tedy postupně stávají v podstatě nezaměstnatelní. Za těchto podmínek je na trhu práce velmi složité představit si výrazný pokles nezaměstnanosti, a to navzdory rekordnímu tempu růstu ekonomiky, " uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Kabinet ve středu uvolnil 450 miliónů korun na aktivní podporu zaměstnanosti. Stát plánuje pomocí této částky vytvořit nová pracovní místa, zejména zvýšit počet veřejně prospěšných prací. Ministr práce Zdeněk Škromach po jednání vlády řekl, že 250 miliónů korun z uvolněné částky půjde z peněz na dávky sociální péče, zbývajících 200 miliónů se vyčlení z prostředků na odstraňování letošních povodňových škod a na protipovodňová opatření. Dodal, že v dubnu se počet veřejně prospěšných míst zvýšil z 5383 na 9055.

Nezaměstnaných je nejvíc na Mostecku

"Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 je celkový počet uchazečů o zaměstnání nižší o 26 394, " uvedlo ve středu ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v dubnu již tradičně v Praze a okolí a v okrese Mladá Boleslav, kde byla nezaměstnanost na nízké úrovni v rozmezí dvou až tří procent. Nejvyšší nezaměstnanost stále trápí Mostecko, kde je bez práce pětina lidí. V těsném závěsu za Mostem jsou okresy Karviná, Teplice, Jeseník, Chomutov, Děčín a Ostrava, kde se nezaměstnanost pohybuje v rozmezí 15 až 20 procent. 

V dubnu registrovaly úřady práce 252 352 žen, což je 51,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných a 33 047 absolventů, což je 6,8 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

Na jedno pracovní místo připadá v současné době 6,6 uchazeče, ale například v okrese Karviná je to až 45,1 uchazeče.

Na jaře míra tradičně klesá

Nezaměstnanost poklesla na jaře díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a cestovním ruchu. V zimě je nazaměstnanost vždy vyšší, protože kvůli počasí není práce pro lidi pracující např. na stavbách či v lese. V létě opět dojde ke zvýšení počtu nezaměstnaných díky přílivu čerstvých absolventů škol, na podzim se nezaměstnanost zase sníží.

Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 8,8 procenta z únorových 9,1 procenta. [celá zpráva] V lednu byla nezaměstnanost 9,2 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám