Hlavní obsah

EK: Česká ekonomika příští rok vzroste o 4,7 procenta

Právo, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Hospodářský růst v České republice by příští rok měl poněkud zmírnit z letošních 5,3 na 4,7 procenta. Vyplývá to z jarní hospodářské předpovědi pro Evropskou unii, kterou v pondělí zveřejnila Evropská komise. Podle zprávy má v ČR poklesnout nezaměstnanost a vzrůst rozpočtový deficit i státní dluh.

Článek

Česká národní banka v prognóze na konci dubna zvýšila odhad růstu HDP v letošním roce na 5,4 až 6,9 procenta. V roce 2007 odhaduje ČNB růst HDP o 3,9 až 6,9 procenta. [celá zpráva] Rovněž ministerstvo financí (MF) v závěru dubna zvedlo odhad letošního růstu ekonomiky, a to na 5,6 z 4,6 procenta. Pro rok 2007 MF předpokládá pětiprocentní růst HDP. [celá zpráva]

ČR loni dosáhla šestiprocentního růstu hrubého domácího produktu, což je nejlepší výsledek za 15 let existence státu. V roce 2006 a 2007 má růst zůstat silný, ale sníží se na 5,3 procenta letos a o rok později na 4,7. Hlavním motorem růstu se stane domácí poptávka, která v této úloze nahradí vývoz. Ten však nadále zůstane silný vzhledem k příznivému vývoji u hlavních obchodních partnerů. Soukromá spotřeba podle EK vzroste díky snížení nezaměstnanosti, investice porostou díky dalším projektům zahraničních investorů, většímu využívání strukturálních fondů EU a příznivým finančním podmínkám.

Nezaměstnanost podle EK poklesne

Nezaměstnanost se podle metodiky EU z loňských 7,9 procenta sníží na 7,7 procenta letos a na 7,6 v roce 2007. Zůstanou však přetrvávající problémy na trhu práce, například vysoký podíl dlouhodobě nezaměstnaných.

Inflace z letošních 1,6 procenta vzroste především v důsledku růstu cen energií na 2,5 procenta letos a 2,7 procenta příští rok. MF očekává pro letošek nezaměstnanost v průměru 7,6 procenta a příští rok 7,4 procenta. Průměrná míra inflace by pak letos měla být 2,6 procenta a v roce 2007 pak 2,7 procenta. Odhad vývoje inflace ČNB naposledy mírně snížila. V březnu 2007 očekává růst cen mezi 2,2 až 3,6 procenta a následně v září v intervalu 3,2 až 4,6 procenta.

Deficit veřejných rozpočtů by měl z loňských 2,6 procenta HDP vzrůst na letošních 3,2 procenta. To je méně, než je vládní prognóza (3,8 procenta), protože EK je optimističtější, pokud jde o výši příjmů do rozpočtů. Přesto se v roce 2007 zvýší rozpočtový deficit na 3,4 procenta HDP. Státní dluh vzroste z letošních 30,5 procenta HDP na 31,5 procenta letos a na 32,4 napřesrok.

Reklama

Související články

ČNB zvýšila odhad růstu ekonomiky

Hrubý domácí produkt (HDP) vzroste podle České národní banky (ČNB) v roce 2006 o 5,4 až 6,9 %. Původně banka odhadovala nižší růst. V roce 2007 odhaduje...

Výběr článků

Načítám