Hlavní obsah

Bush chce zabránit růstu cen benzínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Prezident USA George Bush chce zabránit růstu cen benzínu, protože mu klesá popularita. Přitlačil na bohaté ropné koncerny, aby peníze investovaly do nových rafinerií a výzkumu alternativních paliv.

Článek

"USA se musí dlouhodobě zbavit své závislosti na ropě a začít podporovat alternativní paliva a domácí produkci ropy. Ceny ropy jsou otázkou národní bezpečnosti. Problém USA je, že 60 procent ropy získává ze zahraničí, převážně ze zemí s nestabilní vládou nebo s protiamerickou politikou," řekl prezident Bush.

Podle lidí z oboru a pozorovatelů je ale nepravděpodobné, že by ropné koncerny na Bushovu výzvu k větším investicím reagovaly. "Shrnutí je asi takové: prezident si může říkat, co chce. Velké ropné firmy a další ale nemají motivaci ke změně současné cenové struktury, zisků a tržeb," řekl například profesor práva a ekonomie Anthony Sabino z newyorské Univerzity sv. Jana.

Prezident chce podpořit tzv. hybridní auta

Dalším z opatření, které Bush navrhuje je snížení daní uživatelům tzv. hybridních automobilů, které jezdí současně na elektřinu i benzín.

Prezident se také rozhodl dočasně zastavit dodávky ropy do strategických rezerv, aby se více ropy dostalo na trh a ceny benzínu se vrátily pod tři dolary za galon. Zároveň připustil, že Američany čeká na silnicích drahé léto. Drahý benzín už začal v USA vyvolávat paniku. [celá zpráva]

Bush také chce, aby ropné firmy přišly o desetiletou daňovou úlevu dvou miliard dolarů, kterou dostaly na průzkum ropných nalezišť v hlubokých vodách. Podle něj je tato výhoda zbytečná v době, kdy jsou ceny ropy blízko rekordů. Prezident se ale postavil proti zdanění vysokých zisků ropných firem, které se snaží prosadit někteří členové Kongresu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám