Hlavní obsah

Továrna LG.Philips v Hranicích obnoví výrobu

– PRAHA/OLOMOUC
Právo, Novinky, ČTK, Bedřich Novotný

V závodu LG.Philips Displays Czech Republic v Hranicích, kde se v pátek zastavily všechny výrobní linky, bude v úterý obnovena produkce klasických televizních obrazovek.

Článek

"Během pondělí probíhaly některé testy. Výroba televizních obrazovek se rozjede v úterý ráno," řekla Právu mluvčí hranické továrny Zuzana Fojtíková.

V pondělí měli někteří z 1 300 zaměstnanců dovolenou. Ostatní prováděli údržbu a uklízeli. Současně probíhala intenzivní jednání o pomoci státu na zachování výroby.

Šéf zdejší odborové organizace Martin Sehnálek uvedl, že by se mělo opět začít vyrábět na dvou linkách. "Čekalo se, až budou dodány potřebné komponenty - vychylovací cívky, elektronová děla a skla. První dvě položky vyrábí firma ve slovenském Námestovu," uvedl Sehnálek. Tato zpráva by podle něj měla pochmurnou náladu mezi zaměstnanci hranické továrny uklidnit. "O propouštění se vůbec nemluví," podotkl odborář.

Ministerstvo průmyslu a obchodu hledá řešení

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo plán na zachování výroby v továrně nizozemsko- korejské společnosti LG.Philips Displays v Hranicích na Přerovsku. MPO počítá se zapojením České exportní banky (ČEB) či společnosti Osinek do financování výroby podniku a chce o tom jednat s vedením LG.Philips Displays

"Jedno z řešení je poskytnout (hranické továrně) exportní úvěr prostřednictvím ČEB, který by umožnil provozní financování. Druhým řešením je zapojení třetí firmy, a to firmy Osinek, která by zajišťovala nákup materiálu, inkasovala finanční prostředky od odběratelů a profinancovávala náklady spojené s výrobou," řekl dnes novinářům ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, podle kterého by hranická továrna mohla od ČEB získat provozní úvěr kolem 300 milionů korun.

Urban dodal, že obě tyto varianty vyžadují garance v podobě oddělení hranické továrny od nizozemské centrály LG.Philips Displays. "A to tak, aby prostředky, které budou v alternativním systému poskytnuty na pokračování výroby, zůstaly v ČR," uvedl.

Stát bude podle něj požadovat také vnitřní audit hranické továrny, který by měl být zaměřen na její zakázkovou náplň a případné závazky vůči mateřské společnosti LG.Philips Displays či jiným subjektům. "Další garancí je garance odbytu. To znamená, že firma je životaschopná, má své odběratele a má zakázkovou náplň," podotkl Urban.

"To považuji za naprosto nesmyslné bičování pravděpodobně mrtvého koně," řekl k postupu MPO stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Problémy továrny podle něj spočívají v tom, že se změnily technologie a tento fakt žádné ministerstvo nezmění dotováním výroby nepotřebných obrazovek. "Asi jde o to, aby továrna přežila do červnových voleb," míní Říman.

Zvýšila by se míra nezaměstnanosti

V úterý se má konat schůzka představitelů továrny s vedením přerovského úřadu práce. Podle jeho ředitele Michala Langoše by v případě, že by došlo propouštění, mělo být zřízeno pracoviště úřadu práce přímo v továrně.

"Pokud by LG.Philips Displays ukončil výrobu natrvalo, míra nezaměstnanosti by se na Přerovsku zvýšila o zhruba dvě procenta," poznamenal vedoucí trhu práce Úřadu práce v Přerově Jaroslav Karlík. V závěru loňského roku dosahovala v tomto okrese míra nezaměstnanosti 11,6 procenta.

Společnost problémy dlouho tajila

Problémy, do kterých se dostala továrna LG.Philips Displays v Hranicích na Přerovsku, se daly předvídat, neboť klesá zájem o klasické obrazovky. Vedení hranické továrny, které na konci roku navštívilo místní radnici, žádné problémy však neavizovalo. "Naopak, byli spíše optimističtí. Tvrdili, že na první polovinu roku 2006 mají nasmlouvovanou řadu zakázek," uvedl hranický starosta Vladimír Juračka.  

Závod LG.Philips Displays zastavil výrobu obrazovek v pátek kvůli nedostatku materiálu [celá zpráva]. Pokud by společnost LG.Philips Displays ukončila provoz továrny v Hranicích, musela by státu vrátit mnohamiliónové investiční pobídky. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Hranická továrna LG. Philips zastavila výrobu

Hranický závod LG.Philips Displays, zastavil výrobu obrazovek kvůli nedostatku materiálu. Do vážných finančních problémů se dostal kvůli rozhodnutí společnosti...

Vláda chce LG. Philips podat pomocnou ruku

Vláda chce pomoci firmě LG. Philips Displays v Hranicích na Moravě. Ta kvůli nedostatku financí v pátek zastavila výrobu obrazovek poté, co mateřská nizozemská...

Výběr článků

Načítám