Hlavní obsah

Slovensko získalo lepší rating než ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Slovenska na stupeň A z dosavadní hodnoty A minus. Slovensko má nyní lepší hodnocení než Česká republika, kterou S&P hodnotí právě známkou A minus.

Článek

Rating krátkodobých závazků Slovenska agentura zvýšila na stupeň A-1 ze stupně A-2, výhled do budoucna zůstává stabilní. To znamená, že S v nejbližší době o žádné další změně neuvažuje.

"Zvýšení ratingu je odrazem rychlého pokroku, jehož Slovensko dosahuje v reformě veřejného sektoru, vyhlídek na silný růst ekonomiky, a předpokladu vstupu do eurozóny v roce 2009," sdělil analytik ratingové agentury Kai Stukenbrock. S odhaduje, že v období 2005 až 2008 bude růst slovenské ekonomiky činit kolem 5,5 procenta ročně.

Agentura dodala, že výraznějšímu zlepšení ratingu brání jen mírné zvýšení úrovně blahobytu a neefektivní systém sociálního zabezpečení. Hrubé zadlužení země kleslo na 33,7 procenta hrubého domácího produktu, což je výrazný pokles ve srovnání s loňskem, kdy dluh představoval 42,6 procenta HDP.

Na České republice si ratingové agentury cení růstu ekonomiky, záporné body naopak země dostává za vysoký schodek veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Fitch o stupeň zvýšil rating České republiky

Ratingová agentura Fitch zvýšila České republice rating dlouhodobých závazků v cizích měnách z A- na A a v domácí měně z A na A+. Zdůvodnila to silným růstem...

Výběr článků

Načítám