Hlavní obsah

Koalice nebyla o nájemném jednotná

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ani poslanci koaličních stran nebyli v pátek ve druhém čtení zákona o nájemném zajedno v tom, jak by se mělo postupovat. I přes kompromisní řešení přijaté minulý týden kluby ČSSD, lidovců a unionistů návrh totiž ostře napadla unionistka Taťána Fischerová.

Článek

"Pouštíme se do sociálního experimentu, jehož konce nedohlédneme," uvedla. Podle jejích slov hrozí, že i celá střední třída, včetně vědeckých pracovníků a dalších, bude stát ve frontě na příspěvky na bydlení. "Kam odejdou starší, když tu žádné sociální bydlení není?" zeptala se sugestivně. Podle ní odchod lidí z domova, na který jsou zvyklí, se rovná jejich psychické likvidaci. Fischerová soudí, že zisk majitelů by měl být dosažen až za určitý čas, a navrhla pomoc konkrétním majitelům domů, kteří ji potřebují.

Jednání probíhalo při minimálním počtu poslanců. Přítomní nakonec nebyli ani schopni schválit návrh ministra pro místní rozvoj Radko Martínka, aby třetí čtení mohlo proběhnout již za 48 hodin, a tak druhé čtení bude ještě pokračovat v úterý. "Tak důležitý bod projednáváme v ostudném prostředí," řekl k tomu František Beneš (KSČM). 

ODS chce výpověď bez udání důvodu

Návrh kritizovala ODS. Podle Zdeňky Horníkové je nyní nutné se soustředit nikoli na vlastní výši nájemného, ale posílit práva majitelů. Za klíčové považuje uvolnit možnosti výpovědi ze strany pronajímatele.

Navrhla tři druhy výpovědí. S tříměsíční výpovědní lhůtou bez přivolení soudu při hrubém porušení smlouvy, dále se šestiměsíční lhůtou s přivolením soudu, když majitel potřebuje byt pro své nejbližší nebo chce dělat stavební úpravy, a rovněž výpověď bez udání důvodů. V posledním případě by výpovědní lhůta byla dvouletá a první výpověď by bylo možné dát po skončení přechodného období, to je od ledna 2011.

ODS navrhuje, aby výpověď bez udání důvodu nemohli dostat lidé, kterým bude sedmdesát a více let. "Chceme tím ušetřit staré lidi od nutnosti stěhování," řekla Horníková Právu. Dnes může dát pronajímatel nájemníkovi výpověď jen s přivolením soudu.

Návrh podrobili kritice rovněž komunisté. "Výpověď bez přivolení soudu, kterou v některých případech umožňuje koaliční návrh, je pro nás nepřijatelná," uvedl František Beneš. Podle něho by jím byl zrušen přechod nájmu bytu na druhy a družky.

KSČM navrhuje, aby nájmy vzrostly všude první rok o 15 procent a druhý a třetí rok o 10 procent. Ve druhé variantě pak doporučuje po dobu tří let roční růst v Praze o 4 koruny za čtvereční metr, v Brně o 3 koruny a v jiných obcích o 2 koruny.

Citlivý kompromis

Lidovci, jak řekl Tomáš Kvapil, považují dohodu koalice za rozumný i sociálně citlivý kompromis. Stanislav Křeček (ČSSD) řekl, že je zbytečné se obávat, zda za čtyři roky nebude nájem příliš vysoký. "Po volbách může každá koalice zákon změnit," uvedl Křeček. Za zcela zásadní považuje nezhoršit postavení nájemníků například zavedením výpovědí bez udání důvodu.

Ministr Martínek za nejlepší řešení považuje původní vládní návrh, ale ten podle jeho slov nenašel ve Sněmovně podporu. Zdůraznil, že bez přijetí zákona hrozí nájemníkům, že by mohlo dojít za určitých okolností i k okamžité deregulaci. "Vezměme rozum do hrsti a snažme se najít kompromis," apeloval ministr na poslance.

Kompromisní koaliční návrh vychází z toho, že by se nájemné zvyšovalo od ledna 2007 po dobu čtyř let každoročně v průměru o 14,2 procenta. Zvýšení by však bylo velmi diferencované podle místa, například v bytech první kategorie od nuly do 25 procent ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám