Hlavní obsah

Poslanci schválili rozpočet na příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna schválila návrh státního rozpočtu na rok 2006. Návrh v pátek podpořili poslanci vládní koalice. Schodek rozpočtu bude 74,4 miliard korun.

Článek

Stát tak bude v příštím roce hospodařit s očekávanými příjmy 884,4 miliardy korun. Naopak ze státní kasy by mělo putovat 958,8 miliard korun.

Ministr financí a úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že schválený rozpočet je reformní a úsporný. "Je to signál o tom, že bude pokračovat stabilita, díky rozpočtu vzniknou nová pracovní místa, podaří se nám důstojně valorizovat důchody, zvýšit platy ve veřejném sektoru, podpořit vědu a výzkum či zvýšit výdaje na vysoké školy," řekl správce státní pokladny ČTK.

Někteří ekonomičtí analytici tvrdí, že bude velmi složité naplnit státní kasu předpokládanými příjmy. Podobný názor mají i opoziční občanští demokraté. Nesouhlasí s nimi ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), jehož úřad má za rozpočet hlavní odpovědnost.

Rozpočet podle Sobotky zajišťuje "důstojnou valorizaci důchodů". Finanční plán státu také počítá s tím, že v příštím roce se zvýší objem peněz na platy zaměstnanců ve veřejné sféře. Ve vládním návrhu je podle Sobotky dost peněz na spolufinancování projektů EU.

Státní rozpočty ČR v posledních letech (v mld. Kč)
200420052006
Příjmy754,1824,8884,4
Výdaje869,1908,1958,8
Deficit115,083,674,4

Proti návrhu se postavili poslanci nejsilnější opoziční ODS, kteří dlouhodobě kritizují zadlužování státu za vlád ČSSD. "My považujeme tento rozpočet za neprůhledný a zároveň za určitý předvolební účet pro vládní koalici," řekl ČTK ekonomický expert ODS Martin Kocourek.

Hlasování se zdrželi komunisté, které chtěli například zajistit dalších 800 miliónů na politiku zaměstnanosti. "Jsme přesvědčeni, že se musíme oddělit nejen od ČSSD, ale i od ODS," prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Poslanci prosadili do státního rozpočtu i úlitby pro místa, která důvěrně znají. Tak si například oprava zimního stadiónu v Jindřichově Hradci bude stát 15 miliónů korun, TJ Lokomotiva České Budějovice získá 20 miliónů korun na travnatý pažit fotbalového stadiónu.

Anketa

Souhlasíte se schváleným rozpočtem na rok 2006, jehož schodek bude 74,4 miliardy korun?
ano
34,6 %
ne
65,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3439 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám