Hlavní obsah

Na burzu se vrátil růst

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražskou burzu se po jednodenním výpadku vrátil růst. Objemy obchodů ale zůstaly velmi nízké. Akcie, které v předchozí den ztratily nejvíce, se snažily smazat své ztráty. Pomohla nová situace na středoevropských trzích, většina sousedních burz také posílila po změněném náhledu investorů.

Článek

Zdá se totiž, že americké úrokové sazby neporostou tak rychle, jak se až dosud předpokládalo, což pro nově rozvíjející trhy příznivá zpráva.

Akcie ČEZ zpevnily o 2,27 procenta na 676,60 Kč. Trh zaujala zpráva, že polská vláda hodlá zastavit privatizaci energetiky. Tendru na polské elektrárny se totiž účastní i ČEZ.

Také Erste Bank posílila ve Vídni i v Praze. Na českém trhu zpevnila o 1,66 procenta na 1286 Kč. Dařilo se i Zentivě, jejíž kurs směřoval k hranici 1100 Kč. Nakonec posílila o 1,57 procenta na 1099 Kč. Index PX 50 vzrostl o 1,27 procenta na 1396 bodů.

Poslanci ve sněmovně Parlamentu ČR ve středu postoupili do závěrečného čtení vládní novelu zákona o podnikání na kapitálovém trhu. Umožní českým emitentům mj. snadnější a levnější vstup na zahraniční kapitálové trhy. Změna zákona by mohla přispět i k rozvoji domácího akciového trhu, který trpí malou nabídkou kvalitních emisí. V ČR se také zřejmě zjednoduší obchodování se zahraničními cennými papíry, které jsou již na trzích států Unie. Vláda také upřesňuje postupy při veřejných dražbách cenných papírů, pravidla pro mimoburzovní trh a poskytování náhrad z Garančního fondu obchodníků s cennými papíry. Změnit by se měl i způsob, jakým Komise pro cenné papíry registruje investiční zprostředkovatele, nebo naopak jejich registraci ruší.

Evropa

Evropské akcie ve středu převážně posilovaly. Nejvíce k tomu přispěly cenné papíry maloobchodních řetězců, které zpevnily po komentáři americké centrální banky, signalizující přinejmenším zpomalení tempa zvyšování úrokových sazeb. Spotřebitelé by tedy mohli více utrácet. Britské Tesco, které podniká také v ČR, posílilo o 0,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám