Hlavní obsah

Carrefour propustí ve Francii 1700 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzský maloobchodní řetězec Carrefour na svém domácím trhu do dvou let propustí zhruba 1700 lidí. To je asi 20 procent z celkového počtu lidí, kteří pracují v hlavních kancelářích firmy. Smyslem tohoto kroku je reagovat na sílící konkurenci. Řetězec tak potvrdil informace listu Les Echos, který napsal, že Carrefour už v pátek o svém záměru informoval představitele odborů i samotné zaměstnance.

Článek

Carrefour si naplánoval rozsáhlou restrukturalizaci, která by mu měla pomoci zastavit pokles podílu na trhu. Skupina Carrefour zaměstnává v celém světě asi 430 000 lidí, z toho 130 000 připadá na Francii. V hlavních kancelářích řetězce ve Francii pracuje zhruba 8500 lidí. Podnik začne se snižováním počtu zaměstnanců hned v prvním čtvrtletí příštího roku, podotýká agentura Reuters.

"Je to vnitřní reorganizace, která se zaměřuje na zaměstnance v obchodech. Cílem je udržet konkurenční pozici skupiny v době, kdy se mění ekonomické a právní podmínky, řekla mluvčí Carrefouru a dodala, že řetězec reaguje hlavně na Gallandův zákon.

Francie v roce 1996 zavedla takzvaný Gallandův zákon, který řetězcům zakazuje prodávat zboží pod výrobními náklady. Už delší dobu se ale ozývají hlasy, které volají po revizi zákona. Země od nového roku zavede mírnější výklad zákona, který by mohl řetězcům uvolnit ruce.

Carrefour je druhým největším maloobchodním řetězcem na světě za americkým Wal-Martem. Carrefour si ale s britským rivalem Tesco vymění obchody v zemích, kde se jim nedaří. To znamená, že Carrefour opustí Českou republiku, Slovensko a další země, kde se jeho obchody stanou součástí Teska.

Reklama

Výběr článků

Načítám