Hlavní obsah

Hyundai už má zakreslenou továrnu v Nošovicích

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ačkoli se jihokorejská automobilka Hyundai ještě definitivně nerozhodla, kde postaví svůj nový evropský závod, lidé v Nošovicích měli v úterý možnost vidět situační plánek, jak by mohlo vypadat umístění nové továrny v katastru jejich obce.

Článek

Situační plán nového závodu má zakresleny jednak výrobní a montážní objekty i zpevněné skladovací plochy, a také zkušební dráhu. Ve 262hektarovém areálu je naplánován také objekt vývojového centra automobilky.

"Poprvé nám dnes korejská strana uvolnila z mlčenlivosti situační plánek, jak by případně mohlo umístění závodu Hyundai vypadat v oblasti Nošovic," řekl v úterý večer moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS) na veřejné schůzi s obyvateli podbeskydské obce v sále restaurace Radegastův šenk zaplněném doslova k prasknutí.

Tošenovský a další představitelé kraje čelili palbě otázek spojených se zvažovanou investicí, především k možným dopadům na životní prostředí, ale také k cenám vykupovaných pozemků atd.

Rozhodnutí o umístění nové automobilky by měl Hyundai zveřejnit do konce listopadu. Jak však řekl Tošenovský, firma se "prioritně dívá na Nošovice", které jsou blízko slovenské Žiliny, kde staví automobilku sesterská Kia Motors. Pokud se investor rozhodne pro Nošovice, první vozidla by mohla vyjet z výrobních linek už v lednu 2009.

Nová automobilka s roční kapacitou 300 tisíc osobních vozů má zaměstnat tři až čtyři tisíce lidí, podle odborníků dalších až deset tisíc pracovních míst vznikne v subdodavatelských firmách, souvisejících oborech, ve službách atd. "Jedná se o velmi výjimečnou investici nejen v kraji a troufám si říci, že ani ne v ČR, ale výjimečnou investici v Evropě," prohlásil hejtman.

Vedení Moravskoslezského kraje je ale zatím rozhodnuto, že v souvislosti s možnou výstavbou továrny Hyundai v Nošovicích nebude vyvlastňovat pozemky. "Jsme zásadně proti vyvlastňování. Jdeme s nabídkou. Když někdo své pozemky neprodá, tak je neprodá a žádný Hyundai nebude," řekl na setkání Tošenovský. Občanům zopakoval nabídku daru 100 000 korun pro každou domácnost. "Jde o to, aby tady Korejci přišli do přátelské atmosféry, protože i oni sami se chtějí na jejím budování podílet," řekl.

Pozemky bude kraj vykupovat ze státních peněz v maximální výši 150 Kč za čtvereční metr, jednotlivé domy jsou oceněny na dva až pět miliónů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám