Hlavní obsah

Sobotka chce zlepšit postavení klientů bank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka připravil pro vládu zprávu, v níž navrhuje posílení postavení klientů bank pomocí změn některých zákonů. Vzniknout by měly institut finančního ombudsmana, jednotná databáze sazebníků. Sobotka doporučuje zrušit i poplatky za zrušení účtu. Chování bank je trnem v oku ministra již delší dobu.

Článek

Ministerstvo financí (MF) dále navrhuje uzavření dohody vlády s Českou bankovní asociací (ČBA). V ní by měly být ustanoveny další kroky, které by banky provedly samy beze změn zákonů. Pokud by banky na podobná opatření nepřistoupily, následovaly by pravděpodobně legislativní kroky ze strany MF.

Změny by se měly týkat 13 oblastí. Po novelách příslušných zákonů by tak banky byly povinny připojovat sazebník ke smlouvám, o jeho změnách by museli být zákazníci informováni s jednoměsíčním předstihem.

Další úpravy by měly postihnout přikládání reklamy do výpisů z účtů. Z finančního arbitra se od roku 2008 stane podle MF finanční ombudsman. Návrhy ministra by zavedly i jednotnou databázi sazebníků. Sobotka by chtěl i užívání jednotné terminologie ceníků.

Některé otázky zůstávají otevřeny. Jako například přenositelnost čísla bankovního účtu. Tu musí posoudit ještě expertní pracovní skupina, v jejímž rámci by MF proednalo s bankami i technické otázky týkající se jednotlivých navrhovaných bodů.

Ministrův optimismus

Sobotku těší některé kroky bank a jejich prozatímní vstřícnost k navrhovaným změnám. "Pozitivně vnímám kroky řady bank, které již například zrušily poplatky za zrušení účtu, ale i jejich celkový pozitivní přístup k diskusi. Věřím, že tento pozitivní duch se přenese i na půdu ČBA," uvedl Sobotka v úterý na tiskové konferenci.

Zatím ale není stále k dispozici prohlášení ČBA, je-li vůbec ochotna nějakou dohodu s vládou uzavřít.

Ministrovi se již dříve nelíbilo, že banky tvrdě prosazují své zisky a nepřihlížejí přitom k potřebám klientů. "Není možné, aby finanční ústavy přenesly náklady možné regulace na své klienty. Ministerstvo se nenechá odradit odporem některých bank," řekl dříve Sobotka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám