Hlavní obsah

Roche zvyšuje produkci antivirotika Tamiflu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASILEJ

Švýcarská farmaceutická firma Roche, která sídlí v Basileji, posiluje výrobu antivirotika Tamiflu. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil výrobu tohoto léku v novém zařízení v USA. Oznámila to v úterý firma Roche ve svém prohlášení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Tím Roche navýší již tak rostoucí celosvětovou produkční kapacitu. Podle šéfa divize léků Williama M. Burnse je právě co nejrychlejší navýšení výrobní kapacity klíčem k zvýšení produkce Tamiflu. "Potřeby pacientů jsou pro nás naprostou prioritou. Již jsme výrazně rozšířili výrobu pomocí vnitřních opatření a blízkou spoluprací s dalšími firmami. V tom hodláme pokračovat," uvedl Burns.

Společnost Roche je připravena diskutovat všechny možnosti, včetně poskytnutí sublicencí na výrobu léku, s jakoukoliv vládou či společností, která ji požádá o spolupráci, uvádí se v prohlášení. Společnost je ochotna o sublicencích jednat se skupinami, které budou moci lék vyrobit v potřebném množství a odpovídající kvalitě. 

WHO se to nelíbí

Světová zdravotnická organizace (WHO) lék od firmy Roche v případě pandemie ptačí chřipky doporučuje, nelíbí se jí ale, že patent na tak důležitý lék má v rukou jedna společnost.

Ředitel WHO pro epidemie a pandemie Mike Ryan v pondělí prohlásil, že dodavatelé jsou jasně nepřipraveni zásobit svět v případě, že se virus hromadně začne přenášet na lidi. "Zájem veřejného zdraví musí překonat všechny překážky způsobené obchodními podmínkami a licencemi," doplnil Ryan.

Thajsko již prohlásilo, že se pokusí lék Tamiflu vyvinout do října 2006 samo. Thawat Suntarjarn, šéf oddělení pro kontrolu nemocí, se stejně jako Ryan obává, že Roche nebude schopno uspokojit veškerou poptávku po Tamiflu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tamiflu prý na ptačí chřipku nezabírá

Protichřipkový lék Tamiflu v testech proti smrtícímu kmenu viru H5N1 ptačí chřipky nezabral. Léku, který skupují lidé na celém světě pro případ pandemie,...

Výběr článků

Načítám